Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zlatnu retrivericu staru godinu i pol, sterilizacija  je izvršena prošlog rujna, i operacija je prosla bez ikakvih tegoba, štoviše problem diskontinencije nije se ispoljio ni u najmanjoj mjeri. U posljednje vrijeme, međutim,  često pokušava "zajahati" nogu moje djevojke, od čega je nikako ne možemo odviknuti. Provjeravali smo moguće uzroke na Vašoj i nekim drugim stranicama, međutim na Vašoj nisam uspio pronaći sličan problem, a  ni jedna druga sugestija koju smo dobili o uzrocima ne odgovara okolnostima. Pitanje dominacije također se ne ispoljava ni na koji drugi način. Inače je sa "jahanjem" moje noge pokušala svega jednom ili dvaput, dok sa djevojkom to pokušava gotovo svaki put kad stane pored nje.

 Prije sterilizacije, ovo se ponašanje nije ispoljavalo. Nisam primijetio nikakve naročite promjene na vulvi koje bi sugerirale infekciju ili iritaciju kože. Imate li Vi neku ideju šta bi mogao biti uzrok, ili neku sugestiju kako spriječiti ovakvo ponašanje?
Loris

O: Ovaj problem ponašanja Vašeg ljubimca najčešće se dovodi u vezu sa seksualnom frustracijom ljubimca. Naime, u takvom stanju ljubimci, bilo mužjaci ili ženke, su izrazito nadraženi te će pokušati na bilo što "skočiti", a tu spadaju mačke, drugi psi, jastuci i ljudske noge.

Također, ovakvo ponašanje i uzbuđenje Vašeg ljubimca može biti uvjetovano i određenim mirisima koji ju privlače, odnosno, pokazivanjem dominacije nad osobom koja je došla u njen prostor, njen teritorij. Naime, ljubimci međusobnim skakanjem iskušavaju i procjenjuju svoj položaj na hijerarhijskoj ljestvici, a kako i nas samatraju dijelom svog čopora, nije ni čudo da skaču i na nas.

Kako su ovakvi problemi ponašanja ljubimca najčešće vezani uz odgoj, s rješavanjem gore navedenog problema se i ide u tom smjeru.

Stoga, savjetujem Vam da se u vezi rješavanja ovog problema posavjetujete s nekim od profesionalnih dresera ili udruga za odgoj i školovanje pasa.

OZNAKE: