dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam psa ženku Koker šanijela koja se okotila prije nekih 20 dana. okotila je 4 mladih i nakon dva dana oni su uginuli. Nakon toga ženka se ponašala normalno do prije 5 dana kada je naveće normalno legla, a ujuto nije mogla ustati na zadnje noge. Odvezao sam je veterinaru koji je konstatirao upalu maternice i dao je dvije injekcije i tablete za upalu. Nakon 6 dana pas još nemoze ustati na stražnje noge. Zanima me da li će se oporaviti i da li postoji mogućnost da ostane stalno paraliziran na zadnje noge? Hvala. Admir

O:
Kalcij nije samo izuzetno važan dio kosti, već je povezan s kontrakcijama sveg mišićnog tkiva u organizmu (skeletnih, glatke muskulature, srčani mišić), te sudjeluje u mnogim funkcijama u tijelu. Smanjen apetit često dovodi do snižene razine kalcija u tijelu hipokalcemija što može uzrokovati napadaje, kataraktu ili slabost mišićja u pasa. Kao uzrok nagle slabosti može biti i hipoglikemija koja se definira kao nenormalno niska razina glukoze (šećera) u krvi. Kako mozak zahtijeva šećer za normalno funkcioniranje, a ima vrlo slabu sposobnost deponiranja šećera.

Kada se razina šećera u krvi spusti prenisko ,simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, inkoordiniranost, napadaje, nervozu, tresenje. Tek u teškim slučajevima dolazi do nesvjestice. Kako bi se pravilno dijagnosticiralo nastalo stanje potreban je kompletan klinički pregled Vašeg ljubimica i labaratorijska obrada krvi i urina, ultazvuk i RTG-snimke. Prvenstveno je potrebno odrediti razinu kalcija i glukoze s obzirom da se radi o kuji koja je u fazi pospporođajnog oporavka. RTG-snimke trebale bi pokazati dali se radi o nekoj vrsti oštečenja koje bi izazvalo palalizu.

U fazi oporavka vrlo je bitna i prehrana ljubimca koja podmiruje energetske potrebe i sadrži visoku koncentraciju lako probavljivih esencijalnih hranjivih tvari : Hill's a/d konzerva,Royal Canin Convalescence konzervirana hrana, Eukanuba High Calorie, Purina CN (Convalescence).
Također možete koristiti Vétoquinol Calo-pet pasta visokokalorijska vitaminsko-mineralna pasta za pse i mačke ili Immunoboost pasta koja se primjenjuje u svrhu dobivanja dodatne pojačane energije i potpore imunitetu.  Savjetujem Vam da se obratite na Kliniku za porodništvo i reprodukciju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Tamo će stručnjaci na području porodništva biti u mogućnosti pregledati ljubimca te u skladu s dijagnozom pomoći ljubimcu .

OZNAKE: