Povratak

Nedostatak poddlake sibirskog haskija za vrijeme sezone linjanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnica sam dvije godine stare kuje sibirskog haskija. Brine me što ona sada u zimu gubi svoju poddlaku. Ima li to ikakve veze sa alergijom na hranu koju je imala ovog proljeća i koju smo liječili Dermanormom? Naime, nakon tretmana Dermanormom njoj je poddlaka narasla i sva joj se dlaka obnovila, a pred kraj 11. mjeseca ona se počela linjati. Neki ljudi su pričali kako se njihovi psi u stanovima linjaju u zimu zbog grijanja, no moj pas je dvorišni pas, pa razlog za njeno gubljenje zimske dlake nije to. Kako da to spriječimo? Bi li trebala opet piti nekakve lijekove? Hoće li se ciklus linjanja nakon nekakvog tretmana ponovno unormaliti? Hvala unaprijed, Nikolina

O: Krzno sibirskog haskija je dvostruko, srednje dužine. Poddlaka je mekana i gusta, a zaštitna dlaka vanjskog krzna je prava i glatko leži te na takav način odražava liniju tijela psa. Nedostatak poddlake za vrijeme sezone linjanja je uobičajan.

Linjanje je proces izmjene dlake koji osigurava lakše održavanje optimalne tjelesne temperature organizma ljubimca. Naime, linjanje se odvija dva puta godišnje, i to u proljeće i jesen. Na takav način, prilagođava se organizam ljubimca da što lakše podnese novonastale klimatske uvjete, odnosno, da spriječi pothlađivanje za vrijeme hladnijih mjeseci, odnosno pregrijavanje za vrijeme toplijih mjeseci.

Međutim, u određenim slučajevima, kada se ljubimci tijekom cijele godine drže u uvjetima podjednakih temperatura (npr. u kući ili stanu na klimi i centralnom grijanju), često se proces linjanja može prolongirati i na cijelu godinu.

U određenim slučajevima, kao što su poremećaji u hranidbi i njenoj kvaliteti, kod određenih kožnih bolesti (upale, alergije, parazitarne infestacije,...), hormonalnih poremećaja, različitih organskih oboljenja, kožnih parazita,... linjanje se može prolongirati ili iznenadno pojaviti.

Koji je uzrok navedenim promjenama, na ovakav način mi je poprilično teško utvrditi. Stoga, savjetujem Vam da se i obratite svom veterinaru koji će pregledati ljubimca te utvrditi njegov zdravstveni status. Nakon toga, a sve prema postavljenoj dijagnozi, moći će Vam odgovoriti na pitanja kao što su: kako to spriječiti te treba li poduzeti, na koji način i s kojim preparatima neki tretman.
 
Kako biste ubrzali izmjenu dlake četkajte psa svakodnevno te tako potaknite cirkulaciju u koži i uklonite staru dlaku. Obogatite jelovnik Vašeg ljubimca vitaminsko-mineralnim pripravkom koji će povoljno utjecati na rast nove i sjajne dlake. Tu Vam dolaze u obzir različiti preparati s omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, npr. kao što ste i naveli "Dermanorm" kapsule ili ulje, ili biotin (vitamin H). 
 
Također, gore navedene dodatke možete pronaći i u hranama koje su već prilagođene za poboljšanje kvalitete kože i dlake, kao što su Royal Canin Skin Support, Hill's Sensitive skin, Eukanuba Skin care,...

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr