dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo psa starog 3 godine. Mješanac je i nikada nismo imali neugodnosti da bi bio agresivan ili da bi nekoga ugrizao. Međutim, u trenutcima kada njemu nešto ne odgovara, npr. leži i kada ga se dođe podragati počinje gunđati, tj. negodovati. Ne reži, ali vrlo sličnan zvuk, rep je spušten i sav se ukipi. S naše procjene to se događa uvijek kada njemu nešto ne odgovara. Premještanje sa kauča na pod, igranje kada njemu ne odgovara, buđenje iz sna itd. Je li to normalno? Ako nije, molimo za pomoć tj. savjet. Hvala puno unaprijed. Nikola i Karmen

O: Psi imaju različite osobnosti. U skladu sa svojim osobnostima, oni različito reagiraju na okolinu. Tako, postoje mnogi slučajevi kada ljubimci pokušavaju o vlastitom nezadovoljstvu ili negodovanju informirati i dati do znanja svojim vlasnicima. Mnoga istraživanja provedena na ovu temu dala su nam saznanja da psi komuniciraju s ljudima na isti način kao i s predstavnicima svoje životinjske vrste - drugim psima. Tako, "iskusni vlasnici" mogu s velikom lakoćom razumjeti što im njihov ljubimac pokušava reći.

Naravno, za to je potrebno vlasnicima da budu s i uz svoje ljubimce neko vrijeme te da ih pažljivo i pozorno promatraju.

Ljubimci "negoduju" iz različitih razloga: kada im promjena položaja stvara osjećaj boli (bolovi u mišićima, bolovi vezani uz probavni sustav, problemi vezani uz lokomotorni sustav, kralješnicu,...), kada se nespretno odnosi s njima, kada se žale,...  
 
Stoga, za početak bi trebalo utvrditi da li je "gunđanje" u direktnoj vezi s nekim od zdravstvenih poremećaja ili ne. Iz tog razloga, za početak je dobro posjetiti svojeg veterinara. Vaš veterinar će pregledima biti u mogućnosti procijeniti zdravstveni status ljubimca, odnosno utvrditi eventualnu povezanost "gunđanja" sa zdravstvenim stanjem ljubimca. U skladu s postavljenom dijagnozom, dalje će Vas savjetovati oko postizanja optimalna zdravlja ljubimca.
 
U slučaju da je riječ o nekom od oblika poremećaja u ponašanju, najbolje bi bilo obratiti se kolegama iz različitih udruga za odgoj i edukaciju pasa. Specijalisti po pitanju ponašanja ljubimaca takve i slične probleme s velikom dozom uspjeha rješavaju.

OZNAKE: