Povratak

Nekontrolirano mokrenje uzrokovano srećom u štenca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Molila bih Vas za pomoć,imam štene staro 3,5mj,mješanac je jack russella i pinča najvjerojatnije. Mi smo ga othranili jer je kujica uginula. Spava u svojoj kučici u dvorištu i nuždu obavlja na travi, no imam jedan veliki problem, svaki puta kada netko dođe on je toliko sretan i počne skakati te vrši nuždu, pokušavali smo ga ukoriti i sada ga više ne puštamo kada netko dođe jer to bude vrlo neugodna situacija. Mislili smo da će s vremenom proći,ali nije. Molila bih Vas savjet kako ga odučiti od te navike? Puno hvala. Antonija


O: Kod štenaca je česta pojava da prilikom uzbuđenja spontano uriniraju. Razlog tome je što nemaju još potpunu kontrolu nad mokraćnim mjehurom pa nekada mokre, a da toga nisu ni svjesni. Kod nekih pasa može se javiti i mokrenje iz pokornosti osobito u slučaju kada se pojavi drugi pas ili neka osoba koju smatraju dominantnom. To je osobito slučaj kod pasa koji su bili zlostavljani. U slučaju kada se to dogodi odnosno kada se štene pomokri uslijed uzbuđenja (npr. dolazak gostiju) vrlo važno je da ga ne kažnjavate jer ćete ga time zbuniti.

Pas neće razumijeti zašto se vi ljutite jer zapravo nije ni svjestan da se je pomokrio pa bi se u takvom slučaju moglo dogoditi da mokrenje zbog uzbuđenja postane mokrenje iz pokornosti. Kako štene bude odrastalo tako će se razvijati i kontrola nad mokraćnim mjehurom te će gore navedeni problemi polako nestati do dobi od 6 mjeseci do godinu dana. Do tada, za prvu pomoć, pokušajte izbjegavati situacije u kojima štene postaje pretjerano uzbuđeno. Budući da je ovdje najčešće riječ o dolasku gostiju ili Vašem povratku kući jednostavno ga tada probajte ignorirati nekoliko minuta. Nemojte ga čak niti pogledati. Nakon nekog vremena izađite ponovno na nekoliko minuta, zatim se vratite i opet ga na kratko ignorirajte. Navedeni postupak ponavljajte sve dokle god se štene ne prestane uzbuđivati zbog Vašeg dolaska odnosno dok mu to polako ne dosadi. Tek kada se štene smiri i prestane biti uzbuđeno svaki put kada uđete, tek tada ga mirnim i staloženim glasom pozdravite. Ukoliko ponovno počne mokriti brzo izađite i ponovno probajte s vježbama odlaska i dolaska.


Drugo što još možete probati je da štenetovu pozornost probate u takvim slučajevima privući brzim i kratkim vježbama poput "dođi" i "sjedni" koje će ga zaokupiti i njegovo uzbuđenje preusmjeriti na igru. U svakom slučaju najvažnije je da budete strpljivi i ustrajni te da ignorirate svako mokrenje potaknuto uzbuđenjem odnosno da se ne ljutite niti na bilo koji način kažnjavate Vašeg ljubimca.

Nešto više o nekontroliranom mokrenju kod štenaca možete pročitati i u sljedećim naslovima: Nekontrolirano mokrenje šteneta zbog uzbuđenja, Nekontrolirano mokrenje – inkontinencija

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr