Povratak

Neobičan položaj oka štenca - strabizam (razrokost)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jedan upit u vezi mog malog štenca rottweilera starog 3 mjeseca. Danas ujutro je nekako slabo gledao na lijevo oko i kad san pogledao oko je izgledalo kao okrenuto prema gore i onako žmirkao je lagano na oko i nakon jedno 15-ak minuta mu je sve ok bilo. Da li se trebam brinuti oko toga ili je to normaljo dok je štenac i bit će ok kad naraste. Hvala lijepo na odgovoru i ugodan dan vam želim! Lp, Sven

O: Nažalost na ovaj način je teško dati točan i precizan odgovor na Vaše pitanje. Poremećaji u položaju očne jabučice kod pasa mogu imati različite uzroke. Najčešće se javlja strabizam ili razrokost, a to je poremećaj  položaja ili pokretljivosti oka kod kojega oba oka nemaju zajednički smjer gledanja. Strabizam može biti jednostrani ili na oba oka, urođeni ili stečeni, a prema položaju očne jabučice razlikujemo medijalni i lateralni te prema gore (hipertropija) ili dolje (hipotropija). Ovaj poremećaj nastaje kada postoje neki neurološki ili anatomski problemi koji ometaju normalnu kontrolu i funkciju oka. Strabizam može biti i genetski uvjetovan, no najčešći uzrok je poremećaj u normalnoj funkciji živaca koji inerviraju mišiće oka. Često je posljedica bolesti CNS-a, npr. meningitisa, paralize 3. ili 4. moždanog živca, moždanog udara, trovanja (botulizam), dijabetesa itd. Također uzrok mogu biti i različite traume ili ozljede  pojedinih struktura oka.

Zbog svega navedenog, savjetujem Vam da svog ljubimca odvedete kod veterinara kako bi se obavio opći i oftalmološki pregled. Samo na taj način se može procijeniti stanje i dati točna dijagnoza i po potrebi odgovarajuća terapija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr