Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moje štene hoda, ali kad malo duže hoda, zadnje noge mu se rašire i onda opet hoda. Da li je to normalno? Star je mjesec dana. Tatjana

O: Lokomotorni sustav psa sastoji se od važnih elemenata nužnih za normalno kretanje ljubimca.

Robustan kostur pruža nadmoćan okvir za tijelo psa. Čvrsta lubanja, s dubokim zaštitnim džepovima za oči i uši, okružuje mozak.  Kralješci imaju nastavke na koje se prihvaćaju snažni mišići duž vrata i leđa.

Lopatica nije koštanom vezom pričvršćena za ostatak kostura, što omogućava veliku pokretljivost pri trčanju, s obzirom da psi nemaju ključnu kost. Dugačka rebra stvaraju zaštitni kavez za smještaj srca, pluća i jetre. Ramena i kukovi ključni  su za pokrete udova. Jaki ligamenti, elastične tetive i snažno mišićje drže na okupu koštani sustav.

Hrskavični zglobovi imaju zadatak  ublažiti udarce, koji nastaju pri trčanju i skakanju. Svaki je zglob okružen zglobnom čahurom, koja je ispunjena tekućinom zadužena za podmazivanje. Vezivnotkivni ligamenti vežu kosti na različite načine, omogućujući pokrete u određenim smjerovima  te istodobno spriječavajući prekomjerne pokrete koji bi mogli ozljediti ove osjetljive anatomske strukture.

Mišići su snažni i izdržljive građe te osiguravaju psu savršene koordinirane i "glatke" pokrete. Prednje noge nose više od 60 % težine psa, a masivno mišićje stražnjih nogu omogućava trenutačno ubrzanje i održavanje brzine. Elastične tetive učvršćuju mišiće za kosti. Mišići se putem krvi oprskrbljuju kisikom.

Patologija lokomotornog sustava obuhvaća jedno kompleksno područje te iziskuje temeljiti pregled od strane veterinara - ortopeda.

Međutim, kod Vašeg štenca uzrok kretanja i stava nogu ne mora biti simptom nekog oboljenja. Naime, Vaš ljubimac u dobi od jednog mjeseca je još uvijek u samim počecima rasta i razvoja. Za ovo vrijeme, svi elementi lokomotorna sustava se razvijaju, što se posljedično može i odraziti u obliku koji Vi i navodite.

U svakom slučaju, kako bi se utvrdio točan uzrok navedenih simptoma, savjetujem Vam da odvedete ljubimca na pregled u veterinarsku ambulantu.

OZNAKE: