Povratak

Nepoželjno mokrenje psa u kući

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Biljana Brzać, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam maltezera starog godinu dana. U zadnja 2 tjedna primjetili smo da često mokri u stanu iako ide u šetnju najmanje 3 puta dnevno i za svaki slučaj ima mjesto za mokrenje i na balkonu. To svoje mjesto je imao kad je bio manji pa smo mu to ostavili u slučaju da mu je baš jako sila da ne mora trpiti. Nuždu je uredno obavljao vani a na balkonu samo rano ujutro (koliko smo uspjeli pratiti) s time da je veliku nuždu radio samo vani. Najčešće se pomokri na neku vrećicu koja je slučajno na podu ili teglu sa cvijećem na balkonu. Ono što mene muči je razlog zbog čega bi se to sad događalo i da li on to možda nama namjerno radi da privuče pažnju? Hvala, Danijela

O: Za životinje nije tipično da vrše nuždu u prostoru u kojem borave. Novonabavljeno štene vrlo se brzo nauči kućnoj higijeni, tj. omogućite mu mjesto u kući gdje vrši nuždu, dok ne krene van.

Ako se spomenuto ponašanje javi kod životinje koja je do tada normalno nuždu obavljala vani, za to može postojati nekoliko razloga.

Prvenstveno bi trebalo isključiti zdravstveni problem, tj. bolesti od strane uro-trakta (upala bubrega, mokraćnog mjehura, inkontinencija).

Ovakvo vršenje nužde učestalo se javlja kod životinja koje nisu kastrirane odnosno sterilizirane.

Javlja se i kod životinja koje su plahe, plašljive, nesigurne, koje žive u suživotu s drugim psima ili drugom vrstom životinja.

Također, pas ponekad na taj način želi skrenuti pažnju na sebe, tj. ako se osjeća zapostavljenim iz bilo kojeg razloga.

Pošto Vaš ljubimac spada u pasminu malih pasa, njegov rast i razvoj završava s godinu dana, odnosno on je tada i spolno zreo. Neki psi se u fazi tjeranja ponašaju upravo kao Vaš.

Psi svojim izlučevinama u području ostavljaju mirisne oznake, kojima prenose informacije drugim mužjacima i ženkama. Pas svojim mirisom urina prenosi podatke o spolnom statusu ženke ili o autoritetu mužjaka. Mužjaci obično nastoje što više poruka ostaviti u svojoj okolini, što je možda slučaj i s Vašim ljubimcem.

Psi obično za vrijeme šetnje češće uriniraju jer svojim urinom pokušavaju prikriti mirise prethodne životinje, s obzirom da to područje smatraju svojim teritorijem. Kuje svoj miris češće ostavljaju samo u fazi tjeranja.

Ako je i vaš ljubimac u fazi tjeranja, takvo stanje će potrajati oko mjesec dana, pošto se psi tjeraju svakih šest mjeseci.

Želite li biti sigurni u to, odnosno da biste isključili mogućnost bolest uro-trakta, posjetite svog veterinara koji će pregledati psa i točno utvrditi o čemu se radi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr