zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam Američkog stafordskog terijera od 2 godine i 3 mjeseca. Sve je sa njim dobro osim što mu šape malo idu prema van (mislim da se to zove francuski stav)  pa me sad zanima da li je to moguće ispraviti? Ili je možda već prekasno? Hvala i ugodan dan. Pozdrav, Žarko

O: Stav nogu kod pasa predstavlja položaj koji zauzimaju noge u odnosu na tijelo i podlogu na kojoj pas stoji. Dijeli se na pravilne i nepravilne. Prednje se noge mogu smatrati pravilnima ukoliko se, promatrano s prednje strane, zamišljena okomita linija spuštena iz sredine ramenog zgloba dijeli na dva simetrična dijela. Pritom su obje noge paralelne međusobno i međusobno udaljene za otprilike jednu širinu šapa.


Nepravilnih stavova može biti nekoliko: pravilan širok - uočava se preveliki razmak između nogu (posljedica zaobljenih rebara); pravilan uzak stav - razmak između nogu je premali (posljedica ravnih rebara); razmaknut stav pak može biti divergirajući (bačvast ili "o" stav kada su obje noge u zglobovima šaplja razmaknute a u

šapama zbližene) te konvergirajući (ili "x" stav nogu kada su u šapama noge razmaknute a u šaplju zbližene).

Sljedeći je uvrnuti stav nogu gdje su šape prstima okrenute prema unutra te izvrnuti stav nogu (ili francuski stav) kod kojeg su šape okrenute prema vanjskoj strani a laktovi položeni uz rebra. Promatrano pak sa strane, prednje noge imaju pravilan stav ako zamišljena okomita linija spuštena iz sredine lakatnog zgloba dijeli podlakticu i šaplje na jednake dijelove a pada neposredno iza šape.

Nepravilnosti pronalazimo u podvučenom stavu kada zamišljena okomica pada na šapu ili ispred nje; isturen stav predstavlja slučaj kada su noge cijelom duljinom ispred trupa; jarčev stav kada je zglob šaplja isturen prema naprijed a podlaktiva položena prema naprijed dok je došaplje ukošeno prema natrag.

Također se u nepravilne stavove svrstavaju i strmo, medvjeđe ili koso došaplje.

Osim estetske prirode, nepravilni stavovi nogu uzrokuju neravnomjerno opterećenje pojedinih zglobova nogu pa osim bržeg i jačeg zamaranja u konačnici mogu dovesti do opsežnijih oboljenja koštano-zglobnog sustava. Uzroka nepravilnih stavova nogu ima nekoliko: genetski uzroci, nepravilna odnosno nedostatna ishrana, neprimjerene podloga po kojoj se pas kreće i dr. Ponekad je samo jedan uzrok promjenama, no najčešće je problem multifaktorijelne prirode. Simptomi se mogu uočiti već u ranijoj dobi, u starosti nekoliko mjeseci.

Dijagnoza se postavlja na temelju općeg kliničkog, specijalističkog ortopedskog pregleda te RTG-snimke i po potrebi UZV. Potonje je neophodno načiniti kako bi se procijenio stupanj nepravilnosti te dala prognoza stanja. Naime, bez obzira na dob ljubimca, kod nepravilnosti koje nisu prejako izražene, stanje je moguće ispraviti ili značajnije popraviti dodacima prehrani za stabilizaciju lokomotornog sustava. U ponudi Pet centar trgovina u redovitoj su ponudi preparati opisani u prethodnom odgovoru pod naslovom Dodaci prehrani za stabilizaciju lokomotornog sustava.


U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru ili na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će veterinari-ortopedi biti u mogućnosti detaljno pregledati ljubimca i odrediti točnu dijagnozu. U skladu sa time moći će Vaam dati i prognozu stanje te odrediti najprikladniji način tretiranja stanja. Prilažem Vam i broj telefona kako biste mogli dogovoriti termin pregleda: 01/2390-390, 01/2390-376.

OZNAKE: