Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kokericu od godinu dana koju hranim TROVET CPF hranom. U zadnje vrijeme je počela jesti zid. Da li da joj promijenim hranu (molim vaš savjet koju) ili joj treba dodati neke vitamine? Hvala, Vesna

O: Alotriofagija ili neprirodan apetit nastaje obično kad je poremećen promet mineralnih i vitaminskih tvari u organizmu i to većinom nastaje zbog njihovog nedostatka u organizmu. Razlikujemo hipovitaminozu - relativna nestašica vitamina i avitaminozu - stanje kada pojedinih vitamina u tijelu gotovo posve nedostaje.

Vitamini u organizmu sudjeluju u mjeni tvari, u intermedijarnom prijetvoru ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Neki vitamini važni su faktori u prometu mineralnih tvari, a naročito kalcija, fosfora, sumpora i željeza, dok drugi sudjeluju u prijetvoru kreatinina u mišićju, pigmentnih i drugih tvari. Neki vitamini djeluju kao kofermenti, a neki su u uskoj vezi s tvarima hormonalne djelatnosti, bitni su za imunološki odgovor organizma, sudjeluju kod prijenosa živčanih impulsa. Dnevne potrebe za vitaminima ovise o dobi psa, nivou aktivnosti, spolu i mnogim drugim faktorima.

Nestašica vitamina se naziva još i avitaminoza, a  nastaje u prvom redu zbog nedostatka vitamina u hrani - primarna ili alimentarna nestašica vitamina. Uzrok nestašice vitamina mogu biti i različite poremetnje koje otežavaju primanje, resorpciju i iskorištavanje vitamina u tijelu ili povećavaju njihovu potrošnju. Poremetnje koje dovode do sekundarne nestašice vitamina svode se na poremetnje u probavi i endokarenciju zbog poremetnje u mijeni tvari.

Minerali su jedni od najvažnijih sastojaka kako ljudskog tako i životinjskog organizma. U organizam se minerali unose u obliku soli, iona i kompleksnih spojeva. Najvažniji mineral koji se unosi u organizam je natrij klorid. Osim kalij klorida, bitne su kalijeve soli, kalcijeve soli, magnezijeve soli, fosfati, soli cinka, joda, bakra, željeza, molibdena, kobalta, mangana, vanadija i selena. Minerali se dijele na makroelemente (Na, K, Ca, Mg, P), mikroelemente (Fe, I, Cu, Zn, F, Se) i elemente u tragovima (Mn, V, Mo, Co).

Kako biste uklonili nestašicu vitamina i minerala u organizmu, potrebno je kujici dodavati u hranu vitaminsko-mineralne preparate: od Pfizera "VMP" (vitamini, minerali, proteini), od Vetoquinola "Geri-pet pastu" (dopunsko sredstvo za pse i mačke starije dobi), od Canine "Canillete" (mineralni dodatak hrani za pse), od Veterine "Kostovit" (vitaminsko-mineralni dodatak hrani za sve vrste i kategorije životinja).
  

OZNAKE: