zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kujicu staforda staru 3 god. Prije dva mj.pojavilo se blago crvenilo na prsima, perut, koža ispod pazuha je potamnila, a kujica se jako češala po cijelom tijelu. Posjetili smo veterinara, gdje je dobila antibiotike, kortikosteroide i antibakterijski šampon. Stanje se popravilo,ali odmah nakon isteka terapije kortikosteroidima ponovno se počela češati. Veterinar misli da se radi o alergiji, pa je kujica ponovno na kortikosteroidima i antihistaminicima. Sve je bilo u redu dok nismo počeli smanjivati dozu kortikosteroida, sada su se pojavile sitne kvržice po leđima. Kvržice nisu crvene, bolne,izgledaju kao ubodi komaraca. Opisano se počelo događati nakon lažnog graviditeta, pa se pitam da li se radi o hormonalnom poremećaju ili alergiji. Drugo pitanje: Imam kujicu staforda, staru 8.mj. Nedavno se prvi puta tjerala točnije prije par dana je završilo tjeranje, ali su joj mliječne žlijezde blago natečene i tvrde,nema nikakvih promjena u ponašanju.Da li je ovo normalna pojava ili znak da će doći do lažnog graviditeta? Hvala. Romana


O:
Alergije, odnosno netolerantnost na hranu česti su problemi koji se javljaju u pasa, bez obzira na njihovu dob, veličinu, spol ili pasminu.
Uzroci preosjetljivosti, tzv. alergeni, mogu biti različitog podrijetla a najčešće se radi o pojedinim elementima prisutnim u hrani, no mogu biti i bilo koje druge tvari iz same okoline ljubimca (trave, pelud, sredstva za održavanje čistoće prostora, buhe, grinje,...). Do alergijske reakcije dolazi kad imunološki sustav životinje pretjerano reagira na određene tvari (alergene) koje pas udahne, pojede ili s njima dođe u kontakt na neki drugi način. Alergijski odgovori mogu utjecati na kožu psa, izazivajući svrbež; sluznicu dišnih prohoda, izazivajući kihanje, kašljanje i otežano disanje; sluznice želučano - crijevnog sustava, izazivajući povraćanje ili proljev. Sama alergija se najčešće razvija tijekom života. Naime, psi se ne rađaju s alergijom, već je mogu razviti nakon učestalog izlaganja osjetljivog organizma određenom alergenu. Često je vrlo teško postaviti točnu dijagnozu alergije. Naime, za dijagnostiku bi bilo potrebno točno utvrditi na što je ljubimac preosjetljiv te po mogućnosti ukloniti ili maksimalno reducirati kontakt ljubimca s istim. Iz tog razloga, danas se sve više koriste klasični alergološki testovi.

U liječenju alergija uzrokovanih različitim preosjetljivostima organizma na neke od sastojaka u hrani, danas se koriste različite medicinske hrane posebno prilagođene za tu namjenu. Takve hrane su pomno pripravljene i kao takve prilagođene da s jedne strane samom ljubimcu osiguraju sve potrebito s nutritivnog stajališta, a s druge strane da dodatno ne potenciraju preosjetljivost. Dakle, takve hrane na različite načine su svele sve potencijalne alergene na minimum. Hranjenje ljubimca s takvim hranama osigurava dovoljno vremena kod ljubimca da njegov organizam vlastitim snagama "očisti" svoj organizam od prisutna alergena. Iz tog razloga, u slučaju primjene takvih medicinskih hrana, iste bi trebalo koristiti kroz minimalno dva mjeseca prilikom čega bi trebalo apsolutno ukloniti sve druge dodatke, kao što su poslastice, dodaci sa stola, miješanje s drugom hranom,... U određenim slučajevima, i prije navedena metoda eliminacije alergena iz organizma ne uspijeva pa je potrebno primijeniti i različite druge pristupe u tretiranju postojećeg stanja.

Kako bi se potvrdila preosjetljivost na hranu, treba isključiti druge uzroke problema na koži, kao što su alergijski dermatitis na ubod buhe, upala analnih žlijezda, invazije crijevnim parazitima, kožne parazitarne ili gljivične infekcije (šuga, demodikoza, mikosporoza, trihofitoza) te atopični dermatitis... Hormonalni poremećaji koji za posljedicu imaju manifestaciju kliničkih simptoma i promjenama na koži najčešće su uvjetovani poremećajima hormona štitnjače prije nego li spolnih hormona, no, bez neophodnih pretraga krvi nije moguće isključiti i tu mogućnost. Vi možete pokušati kroz period od dva do tri tjedna kujicu hraniti isključivo medicinskim hipoalergijskim hranama (Purina Hypoallergenic, Hills z/d ultra allergen free, Royal Canin Anallergenic te Eukanuba Dermatosis) i u prehranu dodati dodatke prehrani bogate nezasićenim masnim kiselinama (Brit Care Salmon Oil, Dr. Clauders Ulje lososa, Vetoquinol Dermanorm kapsule ili ulje, Canina Dermcaps, Anivital Caniderm ili Supplexan Dermafit dog) pa, ukoliko bi se simptomi lagano smirivali nastavili istom prehranom kroz period od 8-12 tjedana. U suprotnom, trebalo bi se uputiti u ambulantu i načiniti specijalistički dermatološki pregled kako bi se pronašao uzrok promjena na koži i poduzela ciljana terapija. Osim navedenoga, iznimno je važno voditi računa o redovitoj zaštiti od vanjskih parazita tretiranjem sredstvima koja imaju repelentno (odbijajuće) djelovanje jer pojava samo jedne buhe može značajno komplicirati stanje na koži. U svakom slučaju potrebna je velika upornost i strpljivost kako u dijagnostici tako i u liječenju kožnih promjena.
I drugo pitanje: Više o lažnoj trudnoći u kuja možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolege Dragana Vešovića, dr.vet.med. na Pseudograviditet lažna trudnoća / Posljedice i liječenje pseudograviditeta

Kako se uobičajeno prvi simptomi pseudograviditeta javljaju mjesec do dva od početka tjeranja teško je u ovom trenutku tvrditi kako je to slučaj i u Vaše kujice. Svakako je preporučljivo pratiti stanje mliječne žlijezde ali ukoliko ste uočili laganu bolnost prilikom palpiranja žlijezde bilo bi uputno odvesti je u veterinarsku ambulantu na pregled kako bi se eventualna pojava mastitisa počela liječiti u što ranijoj fazi čime se omogućava optimalna brzina oporavka bez mogućih komplikacija zdravstvenog stanja.

OZNAKE: