Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, vlasnica sam njemačke doge stare 7 mjeseci. Prije mjesec dana primjetila sam da se na momente osjeti vrlo neugodan miris, vrlo sličan smradu crkotine, iz područja anusa. I to čak s metar udaljenosti. Čak je i drugi psi vrlo često njuše oko tog područja. Dva puta joj je malo iscurila kao nekakva tekućina na njen ležaj istog takvog groznog mirisa. Nakon toga sam odlučila otići veterinaru i on joj je ispraznio analke jer su navodno bile pune. No međutim 2 tjedna nakon pražnjenja taj se miris opet pojavljuje. Cijelo vrijeme je hranim Royal Caninom Giant za štence, te jednom dnevno dobije umješan jogurt. Ne dobiva hranu sa stola, znači jede samo svoju hranu. Što bi to moglo biti? Hvala, Krešimir.

O: Neugodan miris u području stražnjeg dijela tijela najčešće se javlja kao posljedica zadržavanja sekreta analnih žlijezda u analnim vrećicama.

Analne ili mirisne vrećice sadrže sekret žlijezdi, koje se nalaze postrance od rektuma, a njihovi izvodni kanali završavaju otvorima neposredno uz analni otvor. U vrećicama se nakuplja sekret karakterističnog neugodnog mirisa. Prilikom defekacije, sadržaj iz vrećica se prazni, na taj način oblaže feces životinje, kako bi obilježile svoje područje. Miris sekreta služi psima i kao jedna vrsta komunikacije, pa vrlo često njuškaju jedan drugoga ispod repa.

Vrlo često se dešava da se zbog nedovoljnog pražnjenja analnih vrećica, razvija upalni proces. Sadržaj analnih vrećica koji u njima perzistira, idealan je milje za razvoj mikroorganizama. Među mikroorganizmima najznačajnije su bakterije koje uzrokuju gnojenje, i na taj način intezitet mirisa se još više pojačava. Ovakvo stanje može se i dodatno komplicirati, pa često dolazi do spontanog curenja sekreta, te do svrbeža, koji ne staje zbog kolanja raspadnih produkata upalnog procesa po organizmu. Zbog gnojnog raspadanja dolazi i do stvaranja apscesa, te fistula. Ovom stanju pogoduju neformirana, rijeđa stolica, te predugački ili preuski izvodni kanali, te opstipacija kanala zgrušanim sekretom.

U ovakvim slučajevima analne vrećice se moraju manualno isprazniti, te obavezno isprati nekim od dezinficijenasa, cerumenoliticima i sl., a po po potrebi i antibiotikom koji osim što se aplicira direktno u vrećice, aplicira i subkutano. Najčešće se koriste antibiotici s produljenim djelovanjem samostalno, a ponekad je indicirana i primjena kortikosteroida.

Negodan miris u području anusa ne mora uvijek biti vezan uz analne vrećice, također se može raditi i o upalnim procesima koji zahvaćaju probavni trakt (crijeva), a najčešće su bakterijske etiologije. Osim navedenog, neugodan miris može biti i posljedica bolesti gušterače, i to njenog egzokrinog dijela, a najčešće oboljevaju velike pasmine. Osim sekreta u takvim slučajevima se pojavljuje neprobavljena hrana u fecesu, masan feces, što vlasnicima ponekad promakne. Ako se radi o kuji ne treba isključiti ni mogućnost patologije sa ginekološke strane, što više što se analni otvor i stidnica nalaze relativno blizu.

Savjetujem Vam da se obratite Veterinarskom fakultetu, klinici za unutrašnje bolesti, kako bi se napravila sva potrebna dijagnostika i utvrdio uzrok, te se započelo s eventualnom terapijom.

OZNAKE: