Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mopsića starog godinu dana. Prije dva mjeseca pojavio mu se nesnosni smrad iz područja nosa. Naravno u početku smo mislili da se radi o smradu iz usta uzrokovanom hranom, ali eliminacijom hrane koju je u to vrijeme jeo ustanovili smo da se radi o smradu iz nosa. Veterinar mu je tada dao antibiotike u tabletama, nakon kojih je situacija bila ista, te nam je dao inekcije deset dana. Nakon svega toga ista situcija, smrad. Ja sam sama na svoju ruku odlučila napraviti bris grla da se točno odredi koje bakterije uzrokuju taj smrad. Nalaz ću Vam nakandno naviti. Recite mi iz Vašeg iskustva o čemu bi se ovdje moglo raditi? Pozdrav i hvala, Martina

O: Neugodan miris iz područja nosa najčešće se javlja kao posljedica bakterijskih bolesti dišnog sustava.

Može biti jedan od glavnih simptoma koji nas upućuje na upalu sinusa, upalu zubnog mesa, kroničnu upale nosne sluznice i dr.

No, postoji i niz drugih bolesti gdje se neugodan miris iz nosa može javiti kao popratni simptom u vidu komplikacije "glavne" bolesti (npr. upala grla, upala srednjeg uha, upala pluća, gnojni meningitis, gnojna upala grkljana i sl.).

S obzirom da je Vašem ljubimcu urađen obrisak nazofarinksa, savjetujem Vam da pričekate nalaz istog te da se prema tzv. antibiogramu djeluje ciljano, baš na dotičnu nađenu klicu, a što će ujedno olakšati i izbor antibiotika.

OZNAKE: