Povratak

Neugodan miris iz ušiju psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Javljam se iz Tuzle. Imam psa bischona koji je star 11 mjeseci. Prije 5 mjeseci prvi put sam vodio psa na šišanje u Osijek. Nakon izvjesnog vremena otišli smo da preuzmemo psa i tada nam je djevojka rekla da pas ima ušni šugarac i preporučila nam je da stavimo Stronghold. Stavili smo Stronghold, nakon mjesec dana smo ponovili pomenuti lijek. Prošlo je od toga par mjeseci, da bi se pas počeo ponovno češati po ušima. Odveli smo ga veterinaru i veterinar je pregledao psa i rekao da ima ušni šugarac, dao nam je jednu ampulicu (Neostomosan) od 5 mg koja se rastvori u 1 l vodi. S tom tekućinom smo mazali i čistili ušnu duplju psa te smo isto nanosili i na dlaku. Poslije toga, pas ima neprijatan miris iz ušiju, s tim da nema crnih tačkica u ušima tj. bubica, ali i dalje ostaje neprijatan miris. Šta bi trebali uraditi po Vašem mišljenju?

Hvala i pozdrav, Sanel

O: Neugodan miris iz ušiju najčešće ukazuje na neki zdravstveni problem poput bakterijske ili gljivične infekcije, stranog tijela ili ušnih šugaraca.

Različite vrste bakterija i gljivica, osobito Malassezia pachydermatis, česti su uzročnici infekcije uha. Normalne i zdrave uši imaju inače prirodnu obranu protiv ovih organizama, ali ako dođe do promjene sredine zbog alergija, hormonskih poremećaja ili povećanja vlažnosti, bakterije i gljivice se toliko razmnože da uspiju oboriti tu zaštitu. Vrlo vjerojatno je do toga došlo i kod Vašeg ljubimca upravo zbog invazije ušnim šugarcima odnosno zbog dugotrajnog tretmana različitim preparatima.

U svakom slučaju, uši bi trebalo pregledati otoskopom i uzeti bris kako bi se ustanovilo je li uistinu riječ o gljivicama odnosno bakterijama ili pak nečem trećem.

Liječenje će prvenstveno ovisiti o uzroku pa će tako u slučaju bakterijske infekcije biti potrebni antibiotici, a u slučaju gljivica antimikotici. Glukokortikoidi se također često primjenjuju za ublažavanje upale. Što se tiče gljivica, treba imati na umu da će liječenje biti dosta dugotrajno, dok u slučaju bakterija treba paziti da se upala ne proširi na srednje i unutarnje uho. U svakom slučaju, preporuka je da se što prije posjeti veterinara.

Ono što sami možete napraviti je da psu redovito čistite i održavate higijenu ušiju nekim preparatom poput Otifree otopine za čišćenje na bazi kalendule ili losiona za uši s propolisom i uljem čajevca (Orme naturali). Koristiti možete također i Otozyme kremu koja ima baktericidno, antiparazitarno, fungicidno i protuupalno djelovanje, što pomaže brzom i sigurnom oporavku ušiju od infekcija.

Što se tiče svih ostalih potrebnih preparata (Aurizon, Otonazol, Otiprin...), o tome će Vas više savjetovati Vaš veterinar ovisno o krajnjoj dijagnozi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr