Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 9 godina starog psa koji ima užasan miris. Veterinar koji ga svake godine cijepi rekao nam je da ima gastritis. Koža mu nije masna i ne peruta se. Kupujemo mu Chapi hranu, u koju mu stavimo 2 - 3 kolutića od Hill's hrane. Zato jer je malo preskupa da bi je jeo svaki dan. Kada mu damo malo hill's hrane, onda više ne smrdi. Postoje li kakvi preparati ili lijekovi za to? Smije li pas piti mlijeko i jesti mliječnu hranu? Kaj ne smije jesti od voća i povrća? Hvala, Dunja 

O: Neugodan miris koji odaje pas može potjecati iz pojedinih dijelova tijela ili ga osjećate podjednako po cijelom tijelu.

Neugodan zadah iz usta najčešće je posljedica infekcija povezanih s bolestima zuba, desni ili ostalim strukturama usne šupljine. Problemi počinju s nakupljanjem plaka, ljepljivog filma na površini zuba. Ukoliko se ne ukloni, plak otvrdne i formira se kamenac. Plak i kamenac su površine na kojima se razmnožavaju bakterije što može dovesti do gingivitisa, bolne upale zubnog mesa koje u neliječenih životinja ima za posljedicu razvoj bolesti periodonta.

Neugodan zadah iz usta posljedica je i želučanih problema, te nekih metaboličkih oboljenja (diabetes mellitus, uremija, bolesti jetre).

Svakako da se u pasa nakon obroka može osjetiti izrazitiji miris pojedinih sastojaka, a koji se ponekad izlučuju i preko kože.

Preporučam Vam da psu ipak odaberete neki od premium ili superpremium programa, čime biste eliminirali hranu kao uzrok ovoj neugodnoj pojavi. Ujedno, premium i superpremium hrane oblikom kroketa osiguravaju kvalitetno čišćenje zuba od zubnog plaka. Osobno preporučujem premium program Alleva, izvrsne kvalitete i vrlo popularne cijene. Navedenu hranu u Hrvatskoj možete nabaviti samo u Pet centar trgovinama.

Za neutralizaciju mirisa u pasa poslužit će dražeje na bazi klorofila ("Dog-stop" Canina), a u ponudi Pet centra su različite poslastice koje sadrže klorofil i mentol.

Odrasli psi vrlo često ne mogu potpuno probaviti mlijeko, obzirom da se u njih javlja nedostatak enzima koji razgrađuju mliječni šećer - laktozu. Stoga im nije preporučljivo davati kravlje mlijeko, ali slobodno mogu uživati u nekim mliječnim prerađevinama (npr. acidofil).

Psima možete ponuditi gotovo sve vrste voća, dok treba izbjegavati povrće koje izaziva nadimanje.

OZNAKE: