Povratak

Neugodan zadah iz usta i tjelesni miris kujice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imamo malu kujicu mješanku koju smo udomili kad ju je neko izbacio iz auta (tada staru 6 mj. otprilike, rekao je veterinar), sada stara oko 3 godine. Sa 8 mj. dali smo je sterilizirati jer imamo i aljaškog malamuta i ženku tornjaka. Mala živi stalno s nama u kući i ima zaista jak zadah iz njuškice. Mi je svi jako volimo, ali ponekad se moraš okrenuti u stranu. Kadkad nam se čini i da je neraspoložena i kao da ima neke bolove u trbuščiću... Stolica joj je više puta tvrda, ali redovita. Nema gliste ni nešto slično jer smo uzeli kod vet. tbl za to. Kad je bila na sterilizaciji, rekla sam dr. za zadah (mada tada nije bio još tako jak) i on je skoro, onako u šali, gurnuo nos njoj u njuškicu i rekao da nema i kao za inat tada baš nije imala... pogledao je zube i rekao da su u redu i da je zdrava. U posljednje vrijeme primjetila sam (2,3 puta) da ima i smrad iz vagine, baš po ribama... velim, samo nekoliko puta. Jede krutu pseću hranu (ali i sa stola hranu). Inače ima i malu deformaciju donje čeljusti, ali nisam primjetila da bi joj  to radilo neke probleme, a dr. je rekao da za ljubav to i nije bitno. I nije, jer je ona član naše obitelji... Zato bih Vas molila da mi kažete šta bi moglo biti uzrok tome, pretpostavljam da bez pretrage ne možete točno reći, no zanima me što biste vi od pretraga preporučili, šta bi moglo biti jer zaista želim pomoći da bude sretna. Hvala na Vašem trudu i vremenu. Srdačan pozdrav, Verica

O: Halitoza je pojava neugodnog zadaha iz usta i može se javiti kod svih dobnih kategorija pasa. Posljedica je bakterijskih nakupina na jeziku, upaljenog zubnog mesa, pokvarenih zubi, bolesti probavnog sustava (prije svega želuca)  te uzimanja nekih lijekova, virusnih ili metaboličkih bolesti.

Tjelesni miris u pasa nastaje kao posljedica lučenja lojnih žlijezda na koži, spolnih te analnih žlijezda. Po cijelom svojem području pas ostavlja mirisne oznake koje su pomiješane s urinom i fecesom. Te tjelesne izlučevine sadrže tvari koje se nazivaju feromoni, a psima daju informacije da li se radi o mužjaku ili ženki  te prenose niz drugih podataka. Miris psa može biti intenzivniji zbog poremetnji u lučenju žlijezda lojnica, ali i kao posljedica drugih kožnih oboljenja. Mogući uzrok je i loš zadah iz usta ili dlaka na kojoj je zaostao sadržaj perianalnih vrećica, čiji je miris vrlo intenzivan i neugodan. Ponekad na miris psa utječe i hrana, odnosno njeni pojedini sastojci  te ne treba isključiti ni tu mogućnost. Bilo bi dobro da u dogovoru s veterinarom promjenite način prehrane Vaše ljubimice kao i da veterinar pregleda analne vrećice.

Neugodan miris iz usta kujica može prenijeti, ližući se, na vaginu i obrnuto. Na isti način kujica može prenijeti i vrlo neugodan miris sadržaja analnih vrećica.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr