Povratak

Neugodan zadah iz usta štenca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja maltezerica od 7 mjeseci, od nedavno ima loš i neugodan zadah iz usta, iako koristimo dva preparata za usnu šupljinu pasa, a to su Dentifresh spray (nije potrebno četkati) i Beaphar pasta i četkica za zube. Maltezericu hranimo s Royal Canin junior 33, najsitnije zrno. Da li je to možda povezano s prehranom?
Hvala, Tea

O: Zadah iz usta (Halitoza) se javlja kao posljedica stvaranja zubnih naslaga. Zubne naslage sastoje se većinom od bakterija. Kad slina životinje dođe u dodir s naslagama, nastaje zubni kamenac, koji uzrokuje upalu desni i gingivitis.

Ukoliko se ne liječi, gingivitis može dovesti do parodontnih bolesti ili raspadanja tkiva koje okružuje i učvršćuje zube.

U 7. mjesecu starosti štenci još mjenjaju mliječne zube u trajne i može se javiti zadah uslijed nastajanja krvarenja zubnog mesa prodorom novog zuba.

Kod  pasa zadah može  biti i posljedica organskih oboljenja, kao što su dijabetes, bolesti bubrega, probavnog sustava i bronha. Ponekad se može javiti i nakon uzimanja nekih lijekova, virusnih ili metaboličkih bolesti. Upala krajnika (tonzilitis), stomatitis, labijalni ekcem također uzrokuju zadah.

Kod štenaca su često prisutni crijevni paraziti koji uzrokuju probavne smetnje i mogu dovesti do takvog stupnja da se manifestiraju kao proljev, povraćanje i iznenadna pojava neugodnog zadaha iz želuca.

Postoji i mogućnost da je neugodan zadah povezan s prehranom, u smislu da je zbog nekih razloga došlo do poremećaja bakterijske flore i da su se razmnožile "loše" bakterije, stvarajući plin. Ukoliko se probava se ne odvija kako bi trebala, apsorcija je smanjena i dolazi do truljenja hrane.

Svakako posjetite veterinara kako bi pregledao usnu šupljinu ljubimca i ustanovio eventualni uzrok.

Ako se ustanovi da je Vaš pas zdrav, upotrebom klorofilnih tableta možete neutralizirati mirise. Žvakaća tableta sa klorofilom Dog-a-denta apsorbira neugodne mirise u usnoj šupljini. Sadrži biljku kozji rog koja dezinficira usnu šupljinu i odlične je palatabilnosti. Tablete, također, smanjuju miris kuje u estrusu te imaju dezodorirajući učinak na feces.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr