Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu labradora staru 1 god. i 8 mj. Nedavno sam primjetila da ispod nosića, lijevo, ima kao neki čir promjera 0.5 cm. Prvo je bio crne boje, zatim je pocrvenilo te na dodir i prokrvari. Na početku je izgledalo kao ubod insekta, ali evo prošlo je već par dana i ne povlači se. Znate li možda o čemu je riječ? Tina

O: O površinskoj upali kože možete pročitati ovdje.

U mladih pasa se često javlja juvenilni celulitis, nepoznatog uzroka i mehanizma nastanka.

Manifestira se pojavom mjehurića, čvoriće prozirnog do gnojnog sadržaja te područjima bez dlake na njuški, usnicama te oko očiju. Promjene mogu biti od blagih do jakih. Često su bolne, ali nikad sa svrbežom. Može se pojaviti i regionalo povećanje limfnih čvorova.

Najveću incidenciju ima kod mladih pasa u starosti između 3 tjedna i 6 mjeseci. Najčešće se javlja u jazavčara, zlatnih retrivera, labradora, Gordon setera, bigla i pointera.

Diferencijalno dijagnostički treba eliminirati gnojnu upalu kože brade, demodikozu, duboku gnojnu upalu kože i angioedem.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničkih simptoma, citološki nalazimom gnojnu i gnjnogranulomatoznu upalu. Može se vidjeti i sekundarna infekcija bakterijama i gljivicama. Bakterijska kultura je uglavnom sterilna, mogu biti izolirane sekundarne bakterije.

Liječenje se provodi tretiranjem sekundarnih bakterijskih i gljivičnih infekcija, dnevno se kupa u nježnoj toploj vodi, a od lijekova se koristi prednizolon te cefaleksin ili amoksicilin sa klavulanskom kiselinom.

Prognoza je dobra ako za 4-5 dana reagira poboljšanjem.

Naravno, trebat ćete psa odvesti veterinaru da nakon pregleda ustanovi točno o čemu je riječ.

OZNAKE: