ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Nedavno sam otkrila da moj pas boluje od neurodermitisa. Kako ću mu najbolje pomoći i izliječiti ga? Hvala na pomoći unaprijed. Melita

O: Neurodermitis ili atopijski dermatitis pasa relativno je često oboljenje.

Atopija se javlja kod svih pasmina pasa, a predispozicija je nasljedna. Prvi put se javlja kod mladih pasa, u dobi od 1 do 3 godine.

O oboljenju i mogućnostima terapije kao i potpori organizmu možete pročitati u ranijim odgovorima Atopični dermatitis u pasa / Važnost pravilne prehrane pasa sa dermatološkim problemima, Alergija i atopija (atopični dermatitis) - terapija medicinskom hranom i Atopija - preosjetljivost na alergen u genetski predisponiranih jedinki.

Na kvalitetu života svake oboljele jedinke veliki utjecaj ima upravo savjesno i dosljedno provođenje svih preporučenih mjera za sanaciju bolesti. Nakon temeljitog veterinarskog pregleda i eventualne medikamentozne terapije, psima je neophodno odrediti program prehrane koji ne podražuje, a sadrži za kožu sve potrebne nutrijente. Nije uputno nastaviti davati različite poslastice ili hraniti psa hranom pripremljenom i namjenjenom ljudima (npr. pečeno, prženo i pohano meso, meso s roštilja i ostala začinjena mesa, trajne i polutrajne mesne prerađevine, slatkiši, grickalice, tvrdi sirevi i sl.). Vrlo je bitno zaštititi psa od vanjskih parazita čiji ugrizi dovode do pogoršanja bolesti.

OZNAKE: