zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa maltezera starog sedam godina. U zadnje vrijeme je slabije jela i osjećala slabost u nogama. Kada smo uradili krvnu sliku eritrociti su bili toliko niski da veterinar nije mogao vjerovati da je pas uopste živ. Desni i uši su joj bile potpuno bijele. Primila je hitnu transfuziju i sada pije željezo i još neke antibiotike. Već dva dana prima infuziju. Nakon transfuzije joj se vratila mali ruzičasta boja. Pojede nesto, ali slabije nego inače. Obraduje se kad neko dođe, ali se otežano kreće. Zanima me samo kolike su sanše da preživi. Veterinari ne mogu da skontaju od čega su joj tako pali eritrociti. Molim vas za vaše mišljenje. Kolike su sanše da preživi? Unaprijed hvala, Safa

O: Nizak broj eritrocita u krvnoj slici pasa naziva se još i anemijom. Anemija nastaje posljedicom nekoliko uzroka: velikog gubitka krvi, pojačanog razaranja eritrocita i smanjene ili kvalitativno poremećene eritropoeze (stvaranja eritrocita). Sekundarno se javlja kod niza drugih oboljenja, kao što su zarazne ili parazitarne bolesti, te neoplazme.

Smanjeni broj eritrocita u cirkulaciji ima za posljedicu poremećaj prenošenja kisika, te se javljaju apatija, zamor, ubrzan rad srca, ubrzano i otežano disanje. Nedostatak hemoglobina i uslijed toga nastalu hipoksiju organizam kompenzira upravo ubrzanjem rada srca (povećanje minutnog volumena), ubrzanim disanjem, ekonomičnijim korištenjem kisika u tkivima, te ubrzanjem eritropoeze. U cirkulaciji se mogu naći mlađi oblici eritrocita.

Brzina regeneracije eritrocita zavisi o starosti životinje, tjelesnoj kondiciji, rezervi željeza i dr. U prosjeku, kod sisavaca traje tri tjedna.

Uz osnovnu terapiju (etiološku), kod anemija se primjenjuju biološki aktivne tvari kao vitamini B12, B2 i B6 koji potiču eritropoezu, te vitamin C koji sudjeluje u resorpciji željeza u crijevima kao i pretvorbu folne kiseline bitnu za normalnu eritropoezu. Preparate željeza je potrebno davati barem tri tjedna pa i duže, a preporučaju se i oligoelementi.

Prognoza, uz terapiju, svakako ovisi i o samoj životinji, odnosno njenim vlastitim kompenzatornim mehanizmima koje je razvila. Pospanost i opća slabost još će potrajati, ali ako se životinji opće stanje ne pogoršava, velika je vjerojatnost da će preživjeti. Svakako budite u kontaktu sa Vašim veterinarom te ga obavještavajte o stanju Vašeg ljubimca kako bi na eventualno pogoršanje simptoma mogao pravovremeno reagirati prilagodbom ili promjenom terapije.

OZNAKE: