Povratak

Njega dlake maltezera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam maltezericu koja sada ima godinu dana. Nisam je šišala i željela bi da tako i ostane. Na internetu sam našla da ljudi koji maltezere vode na izložbe motaju dlaku u papilotne i da samo tako održavaju dlaku dugom. Ja to ne bih htjela jer moju maltezericu neću voditi na izložbe. Ali njena dlaka traži dodatnu njegu osim šampona i regeneratora jer dlaka puca. Zanima me kako i koliko često?
Unaprijed zahvalna, Vesna

O: O češljanju i kupanju maltezera pisala je kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med. ovdje.

O kupanju i održavanju dlake psa pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

U mnogim literaturama o specifičnoj njezi dlake u maltezera spominje se kako nije uvijek neophodno dugu dlaku održavati stavljanjem papilotna, već je dovoljna redovita i pravilna njega dlake, pri čemu je najbitnije isčetkavanje najmanje svakog drugog dana.

S obzirom kako češljanje u maltezera iziskuje mnogo vremena, psića najprije treba navikavati na mirno ležanje dovoljno dugo.

Pri svakom češljanju dobro je nanijeti regenerator u spreju obogaćen uljima za dlaku jer potonje sprječava lomljenje dlake. Treba očetkati cijelo krzno, a ne samo vrhove. Najprije počinjete pin četkom, a češljem za razdjeljivanje odvajajte dio po dio. U održavanju dugog krzna bitan je i način četkanja. Najveće greške su kratki pokreti iz zgloba koji lome dlaku. Dlaku treba češljati cijelom duljinom, a završiti samo laganim pokretom jer pokreti koji iziskuju okretanje u zglobu mikroskopski lome vrškove dlake, čime se ne može postići dovoljno dugi rast dlake.

Učestalost kupanja ovisi ponajprije individualno o sklonosti svakog maltezera ka petljanju dlake, a što ovisi i o okolini u kojoj borave (pse koji mnogo izlaze van treba kupati češće). Ponekad je potrebno psića kupati jednom tjedno kako bi se krzno održavalo kako želimo. No, preporučljivo je kupanje činiti jednom u 7-10 dana. Nakon svakog šamponiranja mora uslijediti regenerator, a kupanje treba činiti polako i laganim pokretima jer grubo ophođenje sa dlakom dovodi do njezina loma. Prije samog kupanja, maltezere je potrebno temeljito očetkati kako bi se odstranila mrtva dlaka, zapetljana dlaka i čvorići. Prvo pravilo kupanja maltezera je dobro isprati sredstvo koje smo nanijeli na dlaku jer nedostatnim ispiranjem dolazi do iritacije kože i pojave dlake bez sjaja, iako se potonje može ispraviti upotrebom kvalitetnog regeneratora koji ujedno omogućava lakše rasčešljavanje i ima antistatičko djelovanje.

Maltezere je nakon kupanja u pravilu najbolje osušiti sušilom za kosu kako se trljanjem ručnikom dlaka ne bi dodatno lomila. Psića je najprije potrebno naučiti na sušilo jer se mnogi boje zvuka, a treba svakkao pripaziti da sušilo nije preblizu psića kako ne bi došlo do opekotina te sušilo uključiti na slabu ili srednje jaku snagu. Najbolje je sušiti dio po dio dlake te je istovremeno lagano pročešljavati a u tu svrhu se koriste sušila sa postoljem kako bi nam ruke bile slobodne.

Za njegu dlake Vašeg maltezera, preporučila bih profesionalne linije kozmetike za pse (#1 All systems, Armonie Naturali, Ingenya). Svi navedeni proizvođači imaju široku ponudu te prema vrsti pasmine, odnosno tipu dlake možete izabrati i preparat. U izbor ulaze šamponi (White Lightening, Proteinski šampon i drugi), regeneratori bogati uljima i biljnim ekstraktima s antistatičkim učinkom, posebni sprejevi koji štite dlaku između pranja, smanjuju zapetljavanje, čuvaju sjaj i boju dlake.

U Pet centru je dostupan velik izbor navedenih preparata, među kojima možete odabrati upravo onaj najbolji za Vašeg ljubimca, a za dodatan savjet možete se slobodno obratiti podajnom osoblju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr