zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam 4 mjeseca staru mješanku jorkširskog terijera i maltezera. Izgleda kao mali yorkie (uspravne uši, konstitucija, raspored boja) uz dodatak malo bijele po prsima. Htjela bih da me savjetujete kako odrzavati dlaku - koji češljevi, koliko često je treba kupati, kada prvi put kod "frizera"? Do sada je okupana samo jednom, kad je došla, šamponom za štence. Prije sam imala pse (šnaucere) i uvijek mi je savjetovano da psa ne kupam prečesto (par puta godišnje), no na internetu nalazim da se kod ovih pasmina preporuča češće kupanje – je li to zaista tako i koliko često? Kupila sam četke s metalnim bodljama, sa i bez kuglica na vrhu, i kad je češljam onom sa kuglicama sve je u redu, no onu bez kuglica nikako ne voli - pokušava pobjeći i reži iako je prethodno nasprejam sredstvom za raščešljavanje i raščešljam četkom s kuglicama tako da je ništa ne čupa. Također primjećujem da joj je dlaka oko očiju postala crvenkasta, kako to riješiti (oči joj suze vrlo malo)? Da li da ju nakon ljeta odvedem na malo uređivanje ili to još nije potrebno? U zadnje vrijeme primjećujem da joj se dlaka trbuha prorijedila i ne raste istim intezitetom kao ostala, no koža ispod je u redu, na češe se niti liže.

Hranila sam je Hill's puppy mini hranom, no kako ljeto provodimo na moru gdje iste nema za kupiti počela sam joj unazad dva tjedna postepeno uvoditi Purina pro plan puppy mini (trenutno mješam pola-pola). Trebaju li joj kakvi dodaci i imaju li promjene sa dlakom veze s promjenom hrane? Ispričavam se zbog puno pitanja i unaprijed od srca zahvaljujem na odgovorima. Tamara

O: Općenito, češljevi za pse se dijele na obične četke, češljeve i 'pseće' rukavice. Češljevi mogu biti metalni ili plastični, a zubi moraju biti zaobljeni ili bojom zaštićenog vrha, kako ne bi ozlijedili kožu i čupali dlaku. Psima finije dlake i pasminama sklonim zamrsivanju dlake i stvaranju čvorova potreban je gušći češalj. Rjeđim češljem možemo razmrsiti čvorove i čuperke, posebno u vanjskom sloju dlake. Gušćim češljem raščešljava se dublji sloj i odstrani se mrtva dlaka koja više nije dobro učvršćena. Pritom ne smije se jako vući jer će psa boljeti, ako se stvara otpor potrebno je raditi na uklanjanju čvorića rjeđim češljem ili prstima. Dobar je i  češalj s rotirajućim zubcima koji otpetljava čvoriće dlake, a da pri tom ne čupa i stvara neugodan osjećaj našim ljubimcima.

Sljedeće, četka je pribor koji se vrlo često koristi u redovitom uređivanju i njezi dlake. Koristi se nakon češljanja češljem za završno uređivanje, naročito kod dugodlakih pasa te kod brzog uređivanja njegovanih pasa nakon trčanja. Čekinje bi trebale biti dovoljno duge da kroz dlaku dosegnu do kože. Četka dugih i rjeđih čekinja umetnutih na gumenu osnovu primjerena je za pse duge dlake. Prilikom četkanja psa glatke dlake potrebno je slijediti kako ona leži i smjer njenog toka, počevši od glave i idući prema repu.

Zatim, što se tiče kupanja pasa, ne postoji generalno pravilo koliko često treba kupati psa. Štenci se mogu okupati već u dobi od 6 tj. blagim šamponom za štence. Učestalost pranja ovisi o više faktora, npr. o stupnju zaprljanosti dlake ili - prema potrebi - kod kožnih bolesti kao potpora terapiji. Vlasnici koji češće kupaju psa (svaki tjedan jednom) uglavnom su uzgajivači i redovito izlažu svoje ljubimce na psećim izložbama, kada dlaka mora biti u "top" formi (raščeljana, sjajna, duga, lijepe boje - ovisno o pasmini). Između izložbi dlaku tretiraju preparatima koji će očuvati ljepotu iste. Normalna briga o dlaci naših psećih ljubimaca ne mora biti tako intezivna. Učestalost kupanja ovisi ponajprije individualno o sklonosti svakog psa ka petljanju dlake, a što ovisi i o okolini u kojoj borave (pse koji mnogo izlaze van treba kupati češće). Nakon svakog šamponiranja mora uslijediti regenerator, a kupanje treba činiti polako i laganim pokretima jer grubo ophođenje sa dlakom dovodi do njezina loma. Prije samog kupanja, poželjno je psića temeljito očetkati kako bi se odstranila mrtva dlaka, zapetljana dlaka i čvorići. U ponudi Pet centra je široka paleta šampona za pse koji njeguju kožu i dlaku životinje, pomažu pri iščešljavanju zapetljane dlake, te dlaku čine podatnom za raščešljavanje. Jorkširski terijeri imaju dugu, ravnu i svilenkastu dlaku te su za njih najprimjereniji specijalni šamponi različitih proizvođača (npr. Orme naturali, Ingenya, All Systems, Pet Silk) a njih se bez bojazni za očuvanje stanja kože i dlake može upotrebljavati jednom u 10-14 dana, naravno, ako za to ima potrebe.

Ljubimca možete tretirati i šamponima za suho pranje koji imaju povećanu moć apsorpcije nečistoća i masnoće. Lako se nanose, a psa jednostavno iščetkate nakon 10-tak minuta djelovanja takvog šampona.

Naravno, prilikom redovitih dnevnih šetnji psi uprljaju šapice i okolnu dlaku (posebno za vrijeme kišovitog vremena) pa zbog držanja u stanu većine pasa, šapice treba dnevno prati u mlakoj vodi bez ili s jednom kapi šampona, isprati i osušiti. Ako ne stignete redovito prati, možete koristiti i vlažne maramice za kućne ljubimce.

Ipak, kod održavanja higijene krzna u pasa je svakodnevno četkanje. Ono je važno jer na taj način odstranjujete mrtvu dlaku i grubu nečistoću s psa. Zaprljanog psa možete češće istrljati vlažnim ručnikom te ga iščetkati. Isto tako mu možete običnom vodom oprati šape ili uprljani donji dio trbuha i područje oko anusa. Iz tog razloga je i najbitnije da se sa redovitim održavanjem i tretiranjem dlake počinje poprilično rano, što već i činite. Razlog leži u činjenici da se kod takvih pasa onda razvije "podnošljivost", odnosno oni se priviknu na redovite tretmane i učestalo održavanje dlake u kasnijoj dobi.

Vezano pak uz uočeno prorjeđenje dlake na trbuhu Vaše ljubimice, teško je procijeniti o čemu se točno radi bez da se koža i dlaka ne pregleda. No, mogu pretpostaviti kako bi se moglo raditi o poprimanju izgleda dlake odraslog psa. Naime, štenci obično u dobi od oko 5 mjeseci (moguće i ranije) počinju izmjenu šteneće u odraslu dlaku kada se uočavaju razlike u kvaliteti, duljini, gustoći ali i boji dlake. Takva izmjena obično potraje oko 4-6 tjedana. Stoga, prehrana nije nužno uzrok uočenoj pojavi, ali isto tako, radi se o hrani superpremium kvalitete koja osigurava štenetu visokovrijedne sastojke za optimalan rast i razvoj te se bilo kakvi simptomi nedostatne ishrane ne bi smjeli uočavati.

Što se pak tiče promjene boje dlake oko očiju, ona nastaje posljedicom pasminske sklonosti uslijed anatomske građe njuške. No, svakako treba obratiti pozornost na boju i konzistenciju iscjetka iz očiju koje mogu upućivati i na određena patološka stanja. Ako je iscjedak vodenast i sluzav obično ukazuje na alergijsku reakciju. Ukoliko je iscjedak sluzav poput želatine onda ukazuje na infekciju, a ako je žuto-zelen najvjerovatnije se radi o bakerijskoj infekciji. Dakle, iscjedak iz očiju može poslužiti i kao pokazatelj određenih zaraznih bolesti, stoga ako niste sigurni radi li se o patološkom iscjetku ili samo o suzama, posjetite veterinara kako bi Vam pomogao riješiti dilemu. Mrlje na dlaci ispod očiju javljaju se kao posljedica nemogućnosti odvođenja suza, pa se suze izlijevaju iz očiju i to nazivamo epifora i česta je pojava kod pasmina s kratkom njuškom (pudl, mops, yorkširski terije, maltezer...). Da bi se uklonilo to neugodno crvenilo ispod očiju potrebno je redovito upotrebljavati preparate koji otklanjaju krmelje i obojenost ispod oka. Nabrojati ću Vam neke od preparata koje možete koristiti za tu svrhu: Orme Naturali Losion za njegu očiju, Optiseptyl, Optivet te AugenPflege od Canine, Amici&Felici Maramice za čišćenje očiju, te Orme Naturali Hybrid - jedinstveni proizvod na tržištu kao dodatak prehrani u obliku tableta. Pozivam Vas da posjetite naše trgovine i o svim preparatima popričate s osobljem koje će Vam predložiti najbolje rješenje.

Svakako je za vrlo pohvalna briga koju posvećujete njezi Vaše ljubimice, a Vašom upornošću i strpljivošću vjerujem da će njezina dlaka biti redovito u odličnoj formi. U dobi od oko 6 mjeseci, možete se uputiti sa ljubimicom do salona za uređivanje pasa kako bi joj se dlaka malo skratila te sa obzirom na tip i duljinu dlake koju će poprimiti u toj dobi, moći će Vas savjetovati o daljnoj njezi.

OZNAKE: