Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam njemačku dogu staru 7 mjeseci. Molim vas odgovor o predrasudama oko urastanja kosti glave kod starijih doga i njezinog agresivnog ponašanja u starijoj dobi. Unaprijed hvala, Ivica

O: Njemačke doge u svijetu su poznate kao "nježni divovi". Općenito su vrlo dobre i nježne sa djecom i drugim životinjama, a po temperamentu su odane, privržene, inteligentne i lako uče.

Više o njemačkoj dozi pisala je Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

Njemačke doge imaju čvrst temperament, ne smatraju se plašljivim i agresivnim psima. Ne laju mnogo i hrabre su, odane i zaštitnički se odnose prema vlasniku. Zbog svoje veličine, treba je se pravilno odgajati od štenećeg doba naročito radi stjecanja povjeranja od strane stranaca te djece. Vole biti među ljudima, a sa djecom su zaigrane i strpljive. Vrlo rijetko su agresivni prema drugim psima i to samo mužjacima.

Ne postoji znanstvenih dokaza da se njihova lubanja razlikuje od lubanje ostalih pasa. Doga će biti agresivna kao i svaka druga pasmina pasa ukoliko se zlostavlja ili se ne slijede pravila učenja. Niti jedan pas po prirodi nije nasilan, agresivan ili zloban, bez obzira na njegovu dob.

OZNAKE: