Povratak

Njemački ovčar i obuka psa za čuvanje ovaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Ubrzo ću se seliti na selo i treba mi pas koji će mi čuvati stado ovaca. Razmišljala sam o njemačkom ovčaru, ali ne znam kako ga dresirati i treba li mu profesionalni dreser?
Hvala, Paula

O: Međunarodna kinološka organizacija - FCI (Fédération Cynologique Internationale) je u svojoj klasifikaciji međunarodno priznatih pasmina u Grupu I smjestila ovčarske pse kao i pse tjerače stoke.

Među 40-ak nabrojenih pasmina ove grupe, nalazi se i pasmina njemački ovčar. Njemački ovčar je snažan i inteligentan pas koji se često koristi kao pas za pratnju, za zaštitu te kao stražar i čuvar. Ova pasmina pasa je ustrajnim selekcijskim radom uzgajivača i selektirana i odgajana prvenstveno za čuvanje stoke i ovaca. Stoga, možemo i reći da im je čuvanje ovaca kao i lakoća dresure za čuvanje ovaca "u krvi". Naravno, samo je treba usmjeriti kao i pravilno dresirati kako bi se "izvukao" maksimalni potencijal kao i dobio pas željenih kvaliteta.

Sa školovanjem i odgojem se započinje još u ranijoj dobi života psa. Psu se pristupa pravilnim i kontroliranim radom, nerijetko uz pomoć i drugih ovčarskih dresiranih pasa. Ovdje bi trebalo napomenuti da nagon ovčarskih pasa kao i urođena sposobnost za rad sa stadom bitno olakšava učenje, dresuru kao i sposobnost psa da predvidi ponašanje ovaca i situacije te na njih primjereno reagira.

Prilikom učenja i dresure ovčarskih pasa izrazito bitno je utvrditi određene naredbe, kao što su stoj, lezi, idi lijevo, idi desno, natrag, polako, brže,... Kada se utvrde prije navedene naredbe, kao i način njihova emitiranja (zvižducima, dovikivanjem, vizualnim i ručnim signalima) moguće je s ljubimcem "izvoditi" i iznimno zahtjevne kao i kompleksne radnje.

Stoga, oko specifične problematike vezane uz dresuru ovčarskih pasa, savjetujem Vam da se obratite u škole za odgoj i edukaciju pasa. Naime, stručno osoblje koje radi u takvim školama moći će Vam pomoći oko prilagodbe psa kao i najprikladnijeg pristupa u učenju te dresiranju psa za Vaše specifične potrebe.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr