Povratak

Njemački ovčar i osjetljivost na vanjske uvjete

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam njemačkog ovčara, starog godinu i pol. Imam veliko dvorište u kojem pas provodi većinu vremena, a kada nije u dvorištu onda je u boksu, dimenzija 3ks3 s jako dobro izoliranom kućicom. Psa sam naučio da ne vrši nuždu (ni malu ni veliku) u boksu nego kada ga pustim u dvorište ili kad idemo u šetnju. Živim u kraju gdje su jesen i zima jako hladni sa jako puno kiše/snijega. Ono što sam Vas mislio pitati je to, da li pas koji živi u ovakvim uvjetima smije pokisnuti i da onda npr. provede noć u boksu? Budući da sada dolazi period s jako puno kiša ili snijega, koji nekada padaju i po cijeli dan bez prestanka te u tim danima jako rijetko puštam psa iz boksa da ne bi pokisnuo. Trebam li puštati psa iz boksa na kišu ili da nastavim ovako? Hvala, Goran

O: Njemački ovčar je snažan i inteligentan pas koji se često koristi kao pas za pratnju, za zaštitu te kao stražar i čuvar.

Njegova dlaka dolazi u nekoliko varijanti, kao što su kratka i oštra dlaka, duga i oštra dlaka te duga dlake.

Međutim, njima je više-manje svima zajedničko da posjeduju dlaku i poddlaku koja ih štiti od nepovoljnih vanjskih utjecaja.

Naime, ova pasmina pasa i slovi kao izrazito izdržljiva i otporna pasmina prema nepovoljnim vanjskim utjecajima. Smatra se da je to postignuto kontroliranim uzgojem ove pasmine kroz više desetaka godina, a sve u smjeru i namjene ovog psa. Danas se smatra da ova pasmina pasa sa svojim dlačnim pokrovom izrazito dobro podnosi snijeg, vjetar, kišu,... što ih u kombinaciji s lakom dresurom i izdržljivošću čini izvrsnim ovčarskim, radnim, vojnim ili policijskim psom.

Iz svega prije navedenog, može se zaključiti da prikladan smještaj (što ste i osigurali) ovoj pasmini pasa može dodatno olakšati da "prebrodi" period nepovoljnih vanjskih uvjeta (kiše, vjetra, snijega). Stoga, puštanje psa na kišu (prema potrebi) ne bi trebalo smetati Vašem ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr