Povratak

Njemačka doga - predrasude o agresivnosti i urastanju kosti lubanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam njemačku dogu staru 7 mjeseci. Molim vas odgovor o predrasudama oko urastanja kosti glave kod starijih doga i njezinog agresivnog ponašanja u starijoj dobi. Unaprijed hvala, Ivica

O: Njemačke doge u svijetu su poznate kao "nježni divovi". Općenito su vrlo dobre i nježne sa djecom i drugim životinjama, a po temperamentu su odane, privržene, inteligentne i lako uče.

Više o njemačkoj dozi pisala je Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

Njemačke doge imaju čvrst temperament, ne smatraju se plašljivim i agresivnim psima. Ne laju mnogo i hrabre su, odane i zaštitnički se odnose prema vlasniku. Zbog svoje veličine, treba je se pravilno odgajati od štenećeg doba naročito radi stjecanja povjeranja od strane stranaca te djece. Vole biti među ljudima, a sa djecom su zaigrane i strpljive. Vrlo rijetko su agresivni prema drugim psima i to samo mužjacima.

Ne postoji znanstvenih dokaza da se njihova lubanja razlikuje od lubanje ostalih pasa. Doga će biti agresivna kao i svaka druga pasmina pasa ukoliko se zlostavlja ili se ne slijede pravila učenja. Niti jedan pas po prirodi nije nasilan, agresivan ili zloban, bez obzira na njegovu dob.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr