Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Namjeravam kupiti psa, ali ne znam koja pasmina je "bolja" za mene, pa se nadam da mi vi možete pomoći tako da mi navedete osnovne karakteristike, potrebe i bolesti dviju pasmina, tj. Njemačkog i Belgijskog ovčara. Još me zanima kakve su prema maloj djeci, jer imam dvije mlađe sestre, jedna ima 13, a druga 6 godina i koju bi mi pasminu možda vi preporučili kao meni "bolju"? Hvala, Jozo

O: Većina nas pamti jednog ili više njemačkog ovčara iz djetinjstva, a mnogi klinci doslovno su odrasli uz svog njemačkog ovčara odnosno uz tog psa su prohodali, potrčali držeći se za njegovu dlaku, bezbroj puta pali i digli uz veliku pažnju i strpljivost tog "velikog vuka".

Očito je da sam osobno vrlo naklonjena njemačkim ovčarima koji su pravi obiteljski psi, odani, hrabri, pametni, lako uče i treniraju, privrženi svim članovima obitelji a posebno najmlađima.

Visina odraslog psa je od 60 - 65 cm, težina 35 - 45 kg, prosječni životni vijek oko 13 godina.

Na žalost, kod ove pasmine prisutno je dosta nasljednih bolesti, kao npr. displazija kukova, problemi s probavom, alergije kože, epilepsija i bolesti očiju. Bez obzira na moguće nasljedne bolesti (koje se mogu držati pod kontrolom i liječiti uz pravilnu ishranu, dobru dresuru i odgoj), ova pasmina je vrlo omiljena i prisutna u mnogim domovima kao pravi čuvar cijele obitelji i kuće.

Kada nabavljate ovog psa nastojte ga nabaviti od poznatih i uvaženih uzgajivača; posjetite neku od psećih izložbi i porazgovarajte s uzgajivačima ili nazovite Hrvatski kinološki savez u Zagrebu da Vam daju popis registriranih uzgajivača.

Belgijski ovčar: postoje četiri tipa ove pasmine a najpoznatija je Malinois podvrsta. Ovaj ovčar je po izgledu vrlo mišičav, lagan, agilan, kratkodlaki, a boja krzna je od crvene do mahagonij s crnom maskom i ušima.

Ima snažan zaštitnički i teritorijalni instinkt. Neki su sramežljivi a neki mogu biti agresivni. Sa socijalizacijom treba započeti od rane dobi psa dok je još vrlo malo štene. Dosta se koriste u policiji i u službama zaštite objekata. Vole hladniju okolinu, žive oko 14 godina, visina odrasle jedinke je od 61 do 66 cm, težina od 24 do 29 kg.

Od bolesti javljaju se alergije kože, displazija kukova i u ponašanju je kod nekih jedinki prisutna agresivnost što nije poželjno za obitelji s malom djecom. Ova pasmina zahtjeva iskusnog vlasnika koji će ga znati odgojiti i dresirati i zatjeva dosta fizičke aktivnosti vlasnika i psa.

Nadam se da sam pomogla informacijama i želim Vam puno sretnih trenutaka s novim ljubimcem, bez obzira za kojeg se odlučili.

OZNAKE: