Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: S obzirom da sam u zadnje vrijeme čuo da pas njemački ovčar ujeda i svog vlasnika bez obzira i što je dresiran, interesira me, da li je to istina? Prije deset dana sam nabavio sebi psa njemačkog ovčara i već radim s njim i planiram ići dalje s dresurom, ali mi nije jasno da oni ipak napadaju i ujedaju svoje vlasnike, a moj strah je povećan time sto imam i dvije kćerke. Molim Vas da mi odgovorite i unaprijed hvala. Lijep i srdačan pozdrav, Edin

O: Njemački ovčar je snažan i inteligentan pas koji se često koristi kao pas za pratnju, za zaštitu te kao stražar i čuvar.

Ova se pasmina pasa odlikuje željom za dominacijom. Stoga, mora biti vođena čvrstom rukom svog gospodara, gospodara koji će biti u mogućnosti nametnuti svoju, ali opravdanu, volju.

Iz gore navedena razloga, obuka kod ove pasmine pasa igra izrazitu ulogu i određuje njegovo daljnje ponašanje. Stoga se  vlasnici njemačkih ovčara nerijetko obraćaju udrugama za profesionalnu obuku službenih i športskih pasa.

Također, kako bi se umanjila ili izbjegla agresivnost ljubimca, izrazito je bitno već u ranijoj dobi ljubimca socijalizirati  i naučiti ga na život s ljudima i drugim životinjama.

Ljubimci grizu iz više razloga:
- kao posljedica uzbuđenja (npr. u igri),
- kao posljedica boli ili bolesti,
- kao posljedica ljutnje (npr. štite svoje stvari ili teritorij),
- kao posljedica straha ili uzbuđenja (npr. strah od naglih pokreta ili iznenadnih zvukova).

Rješavanje problema agresije svog ljubimca iziskuje prvotno utvrđivanje oblika agresije te postupno rješavanje istog, nerijetko, uz profesionalnu pomoć.

Također, sami ljubimci nerijetko "šalju" određene znakove upozorenja (uši priljubljene uz glavu, nakostriješena dlaka na leđima, režanje,...) koji bi se trebali shvatiti ozbiljno i o kojima bi trebalo djecu educirati.

O agresiji kod njemačkih ovčara pisala je kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med., ovdje.

OZNAKE: