Povratak

Njemački ovčari - razlika između izložbene i radne linije pasmine

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Koja je razlika između nemačkog ovčara izložbene linije i radne linije? Da li i radna linija oboljeva od svih bolesti kao i izložbena ili je manje sklona tim bolestima? Molim vas da mi detaljnije objasnite razliku ove dvije linije? Zahvaljujem,
Big Boy


O: Jedna od podjela ove pasmine je i na izložbene linije (show line, high lines) i na radne linije (working line).
 
Njemački ovčari koji pripadaju izložbenim linijama predstavljaju jednu od zastupljenijih i popularnijih tipova pasmina u Njemačkoj. Mnogi uzgajivači i navode da ova linija njemačkih ovčara je najbliža svojem pasminskom standardu. Boja dlake je pretežno crna i crvena. Najčešći nedostaci ove linije njemačkih ovčara su nepravilni stav, gubitak pigmentacije, slab temperament. Ova linija njemačkih ovčara može biti i uspješna za izložbe kao i za uzgoj, za rad, koristiti se i kao psi vodiči,... 

Radna linija njemačkih ovčara prije svega je uzgojem prilagođena za pojačanu radnu aktivnost - kao sportski psi, kao pratnja u policiji, vojsci, psi za otkrivanje droge i eksploziva,... Dakle, izgled im je snažan i atletski, a "radna inteligencija" im je posebno izražena. Naime, mnogi vlasnici ovih linja navode da im je nagon za plijenom (rad na rukavu) "u genima usađen". Boja dlake im je siva, crna ili crna s pšeničnožutim oznakama (na glavi, prsima, unutarnjem i donjem dijelu nogu te s donje strane repa).
 
Međutim, ovdje bih htio naglasiti da su to samo dvije linije unutar jedne iste pasmine, odnosno da je samo jedan standard za ovu pasminu. Standardi su propisani i priznati od strane međunarodnih kinoloških organizacija, npr. FCI (Fédération Cynologique Internationale ), AKC (American Kennel Club ),... Stoga, sve što vrijedi za pasminu vrijedi i za jednu i drugu liniju.
 
Više o ovoj temi kao i detaljnije informacije o stavovima i kutevima među ovim linijama ove pasmine pasa možete saznati na adresi Hrvatskog kinološkog saveza, Ilica 61, gdje će cijenjeni stručnjaci na području kinologije biti u mogućnosti detaljnije Vam izložiti različitosti među linijama ove pasmine pasa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr