Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete li mi reći nešto o njemačkom srednjem špicu? Ima li pasmina prirođene kakve probleme (npr. s očima, kičmom itd.)? Hvala,
Tina

O: Njemački srednji špic je pasmina kojoj samo ime odaje porijeklo, dakle Njemačaka. Njegova primarna namjena bila je tamanitelj štetočina, odnosno lovac na štakore, no danas je uglavnom kućni pas. Špicevi se odlikuju lijepim dlačnim pokrivačem, koga čini i raskošna podlaka. Posebno je upadljiva snažna griva (ovratnik) na vratu i kitnjasto odlakan rep, koji ponosno nosi iznad leđa.

Za vrijeme linjanja potrebno ga je dobro češljati grubim češljem kako bi se odstranile otpale, odnosno mrtve dlake. Osim za vrijeme linjanja srednjeg špica ne morate previše češljati jer prečestim češljanjem možete oštetiti podlaku.

Srednji špic može biti crne, bijele, narančaste, vučje sive ili smeđe boje. Lisici slična glava s okretnim očima i špicaste male uši, daju špicu odvažan izgled.

Idealna visina mu je 32 cm, no dozvoljene su varijacije visine između 29 i 36 cm. Težina ne bi smjela prijeći 11 kg.

Njemački srednji špic je uvijek oprezan, živahan, privržen svom vlasniku, vrlo lako uči i lako se odgaja. Njegovo nepovjerenje prema stranim osobama i nedostajući lovački nagon čine ga idealnim čuvarem kuće i imanja. Robusnost, otpornost na vremenske neprilike i dugovječnost su njegove prednosti. Ovaj pas je inteligentan, nepodmitljiv, bistar i laje puno. Ukoliko dobijete životinju koja voli izuzetno jako lajati, morate ga naučiti da se suzdrži. Njemački srednji špic je inteligentan pas koji brzo shvaća što se od njega traži pa odgoj ne bi trebao biti problematičan. Dobro se slažu s djecom, kao i s drugim psima, a ako ga odmalena naučite, ni društvo mačaka ne bi trebao biti problem.

Srednji špic ima prosječnu potrebu za kretanjem i može se dobro prilagoditi svome vlasniku. Izvrsni su skakači pa često stoje na zadnjim nogama kako bi "moljakali".

Teškim greškama ove pasmine smatraju se: ravna glava, izražena jabučasta glava, prevelike, presvijetle oči, entropium, greške u građi i kretanju te nedostatak pretkutnjaka. Diskvalifikacijske greške uključuju: predgriz ili podgriz, nezatvorene fontanele, preklopljene uši, monorhizam, kriptorhizam, različito razvijeni testisi ili nepotpuno spušteni u mošnje. Jasne bijele mrlje kod svih varijanta veličine.

Inače ova pasmina vrlo je otporna na bolesti, jedino treba pripaziti na ishranu kako bi izbjegli moguće probavne tegobe.

OZNAKE: