Povratak

Novoškotski retriver lovac na patke (Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Toller)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Planiramo udomiti psa vrste Nova Scotia Duck Tolling Retriever pa me zanima ako mi možete reci nešto o toj vrsti. Unaprijed se zahvaljujem na vašem odgovoru. Lovro

O: Nova Scotia Duck Tolling Retriever ili samo Toller je lovna pasmina pasa uzgajana s jednom namjenom - da bude radni pas. Prema međunarodnom kinološkom savezu (FCI - Fédération Cynologique Internationale), ova pasmina pasa je pozicionirana u Grupu 8 (retriveri, šunjkavci i psi za vodu), Sekciju 1 (retriveri).

Smatra se da je ova pasmina pasa razvijena u Kanadi početkom 19 stoljeća s ciljem pomoći lovcima u lovu na vodene ptice (divljač). Smatra se da je ovo jedna od inteligentnijih pasmina pasa sposobna za veliku izdržljivosti i agility, što ih čini idealnim odabirom za lov ili obitelji sportski nastrojene i u stalnom pokretu (aktivnosti).

Toller je srednje velika pasmina pasa, skladne i snažne građe. Mužjaci postižu visinu 48 - 51 cm, a ženke 45 - 48 cm. Težine mužjaka se kreću u rasponu 20 - 23 kg, a ženki 17 - 20 kg. Boja dlake se kreće u različitim nijansama crvene ili narančaste sa svjetlijim područjima. Također, prisutne su i bijele "oznake", najčešće na vrhu repa, završnom dijelu ekstremiteta, prsištu,... Sama dlaka je srednje dugačka,  dobro odbija vodu te uz podlaku osigurava dobru termoregulaciju čak i za vrijeme nižih temperatura ili u hladnijoj vodi.

Sve detaljnije informacije vezane uz ovu pasminu možete saznati i na adresi Hrvatskog kinološkog saveza, Ilica 61, Zagreb. Kolege na prije navedenoj adresi, kinološki suci, posjeduju specifično znanje za sve osobitosti pojedine pasmine te Vam mogu odgovoriti na sva pitanja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr