Povratak

Obilno krvarenje tamne boje i neugodnog mirisa pri prvom tjeranju kuje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam kujicu dogo argentino staru 11 mj. Prva toplina 25.9. i krenulo je normalno sa par kapi svježe krvi, a sad nakon 2 tjedna krv skoro pa crna i obilno jako, a uz to zaudara da je nemoguće stajati kraj nje. Veterinar kaže da je malo rano za upalu maternice i nešto tome slično, a ona se veseli, jede normalno i želi ići van pa me to malo sve skupa buni. Na antibioticima smo ima par dana, ali ne vidim neke promjene. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Dolores

O: S obzirom na to da se  radi o prvom estrusu Vaše doge, moguća su mnoga odstupanja od urednog ciklusa jer se hormonalni balans još nije uspostavio. Neke od fizioloških pojava, specifičnih za estrus, također mogu dovesti do ovakvog stanja. Naime, za vrijeme estrusa nivo bijelih krvnih staica u uterusu fiziološki se reducira, kako bi se osigurao siguran prolaz sperme i eventualna uspješna oplodnja, što uzrokuje jedan smanjeni obrambeni status same maternice i njenu povećanu izloženost mikroorganizmima. Nadalje, sam grlić maternice može biti nedovoljno otvoren ili se prerano zatvoriti, opet pod utjecajem hormona, što može spriječiti otjecanje sadržaja maternice te razvoj anaerobnih bakterija i truljenje. Crna katranasta boja i kiseli zadah su posljedice.

Ukoliko Vaš pas nema povišenu temperaturu, promijenjeno ponašanje (u smislu promjene apetita, mučnina i slično), vjerojatno nije riječ o upali maternice. Antiobiotici bi trebali biti zadnja opcija jer koliko god su korisni u uništavanju štetnih mikroorganizama, toliko su štetni i za one korisne pa je stoga uputno dodavati i probiotike uz prehranu kako bi se spriječila crijevna disbioza. Bilo bi dobro da koristite neke blage dezinficijense za ispiranje genitalnog trakta Vaše ljubimice, npr. lugolova otopina ili kombinacija kadulje i natrij hidrigenkarbonata (soda bikarbona) na način  da koristite brizgalicu kao za klistiranje. Uz to, preporučam Imunoboost dodatak uobičajenoj prehrani; kombinacija cink, C  i E vitamin + selen. Pratite reagiranje  psa pa ukoliko se  simptomi ne povuku, treba napraviti detaljan pregled maternice i razine hormona u krvi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr