Povratak

Odabir kućice i uređenje boksa za psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Idući mjesec kupujem žensko štene samojeda. Molim par informacija. Evo počinjem sa izgradnjom boksa, veličine 20 kvadrata (5x4 m). Napravit ću betonski pod, ali ne po cijelom boksu. Jedan prijatelj, inače drerser pasa mi je rekao da bi bilo dobro kad bi jedan dio boksa posipao sa sitnim kamenčićima zbog psećih šapica. Da li je to ok? Nadalje, isto tako negdje sam pročitao da napraviim kućicu s ravnim krovom jer, navodno, psić se voli popeti gore i promatrati (to mi malo čudno). Također, isto tako kada sam se raspitivao malo o samojedu, naišao sam na par informacija koje su sasvim suprotne, a odnose se na istu temu, naime, negdje piše da samojedi vole puno lajati i zavijati, a negdje piše da ne laju i ne zavijaju pa me to malo buni. Znam da je tom psu porebno puno šetnje, ali to neće biti problem. Živim na selu i bavim se trčanjem pa bi mi jedan takav pas jako dobro došao da mi pravi društvo. Eto, nadam se da ćete mi malo pomoći.

Lijepi pozdrav, Tomislav

O: Slažem se sa savjetom dresera o kombiniranoj podlozi unutar boksa za Vašeg ljubimca.

Tako, osim onog dijela na kojem se nalazi boks (betonirani dio napravljen pod laganim nagibom kako bi se osiguralo otjecanje vode), moguće je osigurati i dio posut sitnim kamenčićima ili dio s travnatom površinom. Naime, na takav način je moguće djelomično osigurati prikladni prostor na kojem će nerijetko ljubimac moći obaviti nuždu, zakopati neku od stvari,...
 
Također, točno je i to da se neki vlasnici ljubimaca češće odlučuju za odabir kućice u boksu s ravnim krovom, a sve kako bi se ljubimac mogao popeti na nju i imati bolji pregled okoline. Naime, na takav način je moguće dodatno ljubimcu umanjiti eventualnu dosadu koja se može pojaviti kao posljedica dužeg zadržavanja ljubimca unutar boksa.
 
Većina uzgajivača ove pasmine pasa navodi da je za držanje ove pasmine izrazito bitan odgoj i aktivnost. Tako, odgoj je i bitan kako bi se reducirala njegova vokalizacija. Naime, većina samojeda se glasa zavijanjem i lajanjem te bi bilo zgodno naučiti ljubimca, a sve kako bi imali njegovo glasanje pod određenom kontrolom. To se najlakše može postići još dok je ljubimac mlad.
 
Više o ovoj pasmini i njezinom odgoju možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

Također, više o odgoju ove pasmine pasa mogu će je pronaći i na adresi različitih udruga za odgoj i edukaciju pasa u Vašem mjestu. Više o tipovima samojeda možete saznati i u mom ranijem odgovoru ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr