Povratak

Odabir obiteljskog psa male pasmine

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Biljana Brzać, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pitanje o odabiru pravog štenca za obitelj. Spremni smo dati bilo koliko novaca, sav svoj trud i ljubav za novo štene, malog psa. Živimo u trokatnici, samo jedan kat je naš i dosta je velik za malog psa. Pas bi imalo svoj mir u bilo koje doba dana, naravno s nadzorom. U našoj kući živi četvero djece, ali s najmlađima (starima 5 i 2 godine)  bi bio u kontaktu samo nakratko vikendom. Već imamo velikog psa ovčara vani u dvorištu, koji vrijedno i poslušno čuva kuću, ali htjeli bismo i jednog malog za u kuću. Znači, treba nam pas male rase, dlaka nije problem, da voli djecu i lako se nauči poslušnosti. Možete li mi predložiti par malih pasmina? Tražeći nalazim uvijek iste pasmine (maltezer, pekinezer i jork). Gloria

O: Pošto udvorištu već imate odraslog psa, a u kući dvoje male djece, predložit ću pasmine malih pasa koji su vrlo socijalizirani, brzo uče, dobro se uklapaju u obitelj, druželjubivi su te nisu agresivni prema ljudima i drugim psima.

Chihuahua (čivava)
Potječe iz Meksika i ubraja se u najmanje pse. Visine je 15-20 cm, težine 2-3 kg, a prosječna životna dob im je do 14 godina. Postoje kratkodlaki i dugodlaki primjerci. Vrlo su živahni, okretni, a s obzirom na veličinu mogu biti plašljivi u prisutnosti drugih pasa. Detaljnije informacije o ovoj pasmini možete pročitati ovdje i ovdje.

Škotski terijer
Impozantan mali pas, jak, miran i staložen, mišićave građe, neovisan i odličan čuvar. Služio je za lov na štakore i lisice. Visok je između 25-28 cm, težine do 10 kg, a živi oko 14 god. Dlaka mu je oštra, gusta, kruta, s mekom poddlakom. Uglavnom je crne boje, a može biti pšenično žuti ili tigrasti.

Zapadnoškotski bijeli terijer (West Highland White Terrier)
Vrlo je privržen i odan, živahan, voli ljude, a posebno djecu i dobar je čuvar. Visok je 25-28 cm, težine 7-10 kg, a životni vijek mu je oko 14 god. Bijele je boje. Dlaka je duga, oštra i potrebno ju je redovito četkati. Detaljnije informacije o ovoj pasmini možete pročitati ovdje i ovdje.

Lhasa Apso
Ubraja se u skupinu minijaturnih terijera, a potječe iz Tibeta, gdje su i uzgojeni u budističkom hramu. Vesele je naravi, ponaša se zaštitnički prema obitelji i nepovjerljiv je prema strancima. Naraste do 28 cm visine, teži 6-7 kg, a prosječna životna dob mu je 12-14 godina. Karakteristična je duga dlaka koja pada preko cijelog lica, a na tijelu dopire do tla i zahtjeva redovito četkanje. Više o ovoj pasmini možete pročitati ovdje.

Francuski buldog
Vrlo je temperamentan, snažne, mišićave građe, brz, uvijek u pokretu, odvažan i vrlo privržan vlasniku. Visine su između 24-34 cm, težine 8-12 kg. Dlaka je mekana, glatka, sjajna, gusta i prilegla uz tijelo. Boje su obično tigraste ili s bijelim mrljama. Detaljnije informacije o ovoj pasmini možete pročitati ovdje.

Jack Russel terijer
Neustrašiv, zaigran, odan obitelji, hrabar lovac, neustrašiv čuvar u manjim prostorima i traži redovito kretanje. Naraste do 26 cm, teži 4-7 kg, a očekivana životna dob mu je 13-14 god. Može biti kratkodlaki i oštrodlaki, s čvrstom i gustom dlakom. Detaljnije informacije o ovoj pasmini možete pročitati ovdje i ovdje.

Patuljasti njemački špic
Jak, srčan, odan, idealan za društvo. Naraste 22-28 cm, teži 2-3 kg, a očekivana životna dob mu je oko 15 godina. Poddlaka je gusta i duga, a ravna gornja dlaka bujna i kitnjasta. Dlaka može biti bijela, crna, smeđa, narančasta i siva, a mora se redovito četkati i održavati. Detaljnije informacije o ovoj pasmini možete pročitati ovdje.

Mops
Vrlo je uporan, tvrdoglav, odlučan i odan svojoj obitelji, a posebno djeci. Potječe iz Kine i služio je kao pratnja budističkim svećenicima. Naraste od 25-28 cm. Tijelo mu je snažno i zbijeno i teži 6-8 kg, a očekivana životna dob mu je 13-15 godina. Dlaka je ravna, kratka i mekana. Može biti crna, srebrna ili žuto smeđa. Detaljnije informacije o ovoj pasmini možete pročitati ovdje.

Kavlirski španijel kralja Charlesa (Cavalier King Charles Spaniel)
Vrlo simpatičan, blag i osjaćajan pas, skladne građe tijela. Potječe iz Velike Britanije. Naraste do 33 cm, teži od 5-8 kg, a očekivana životna dob mu je 9-14 godina. Dlaka je duga, svilena, lagano valovita te crna, crvena ili trobojna. Deatljnije informacije o ovoj pasmini možete pročitati ovdje i ovdje.

Bišon
Vrlo veseo i prilagodljiv pas, atraktivnog izgleda. Dobro se slaže sa strancima i drugim životinjama. Visok je 23-29 cm, teži 3-6 kg, a očekivana životna dob mu je oko 15 godina. Gornji sloj dlake je kovrčav, a poddlaka je gusta i mekana, bijele boje i iziskuje redovito četkanje.

Shih-tzu (Ši-cu)
Potječe iz Kine i vrlo je popularan pas za društvo jer je otvoren, pun povjerenja, prijateljski se ponaša prema okolini, a vrlo je osjećajan prema obitelji. Naraste do 27 cm, težine 5-7 kg, a očekivani životni vijek mu je 12-14 godina. Dlaka je ravna, gusta, duga i zahtjeva redovito četkanje. Detaljnije informacije o ovoj pasmini možete pročitati ovdje i ovdje.

Patuljasti pudl
Privržan pas, dobre naravi, zaigran, ali može biti i posesivan prema vlasniku. Visok je 20-25 cm, teži 6-8 kg, a životna dob 14-16 godina. Pudli ne otpada dlaka, tj. ne linja se pa ih treba redovito šišati,  ali su popularni za obitelji gdje su članovi alergični na životinjsku dlaku. Dlaka je duga, gusta, može se oblikovati i šišati na razne načine. Detaljnije informacije o ovoj pasmini možete pročitati ovdje.

Nadam se da ćete među ovim pasminama pronaći ljubimca koji će po temprtamentu i karakteristikama odgovarati Vama i ukućanima. Nisam spomenula pasmine koje ste Vi naveli jer ste se o njima, pretpostavljam, već informirali.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr