Povratak

Odbijanje od sisanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me koliko dugo mali psi sišu majčino mlijeko i kada bi mogla/smjela odvojiti majku od nekog mladunčta? Hvala Petra

O: Prelazak s majčinog mlijeka kao isključive hrane za male štence na samostalno hranjenje prirodan je proces, a najbitnije je da se provede postepeno i ne prerano.
Neki uzgajivači počinju odbiće od sisanja već u dobi ranijoj od 3 tjedna što je ipak malo prerano jer probavni sustav šteneta prvo mora dostići stupanj razvoja u kojem je u stanju probaviti krutu hranu.

Najbolji trenutak za uvođenje krute hrane u prehranu štenaca je između 3. i 4. tjedna života. U toj dobi probavni sustav je dovoljno razvijen da započne prilagođavanje na drugačiji tip prehrane. Isto tako, majčino mlijeko postaje nedovoljno izvor hranjivih tvari za sve potrebe mladog organizma u fazi intenzivnog razvoja. Štencima u toj dobi izrastaju i prvi zubi te zbog boli koju uzrokuju majka sve kraće dozvoljava sisanje.

S obzirom da većina štenaca u dobi od 7 - 8 tjedana odlazi kod novih vlasnika na ovaj način je osiguran postepen prijelaz na samostalno hranjenje.

Produkcija mlijeka potiče se stimulacijom mliječnih žlijezda prilikom sisanja pa je i zbog kuje dobro da se ta stimulacija postepeno smanjuje kako u trenutku odlaska štenaca novim vlasnicima daljnja prudukcija mlijeka ne bi dovela do upale mlijećnih žlijezda. Uvođenjem krute hrane u ishranu štenaca potrebno je postepeno smanjivati i količinu hrane koju dajemo majci kako bi i na taj način utjecali na smanjanje produkcije mlijeka. Ukoliko se kuja u vrijeme dojenja hranila komercijalnom hranom posebno formiranom za vrijeme dojenja, ovo je vrijeme kada je potrebno postepeno prelaziti na standardnu hranu za odrasle pse.

Odbijanje od sisanja važan je trenutak i za socijalizaciju šteneta. U dobi od 3 - 4 tjedna štenci postaju samostalniji, sve su više zainteresirani za svoju okolinu, a vrijeme koje utroše na sisanje postaje kraće. Ovo je dobro razdoblje za izgradnju odnosa s ljudima. Prihvaćanjem nove hrane štenci prihvaćaju i ljude koji im hranu nude i na taj način razvijaju svoj odnos s ljudima, a odvajaju se od majke.

Hrana koja se nudi potrebno je da bude mekana - više kašasta. Najbolje je hranu namjenjenu za ishranu štenaca razmekšati u zamjenskom mlijeko i ponuditi je nekoliko puta dnevno. S vremenom se mlijeko zamjenjuje toplom vodom te prelazi na sve tvrđi obrok, kako bi štenci u dobi od 5 tjedana jeli 4 obroka dnevno.

Postepenim prijelazom na sve solidniji obrok i provođenjem sve više vremena odvojeno od majke, štenci bi s osam tjedana trebali biti sposobni za potpuno samostalno hranjenje gotovom suhom hranom i za odlazak novim vlasnicima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr