Povratak

Odbijanje štenaca od sisanja i zasušivanje kuje (prestanak produkcije mlijeka)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kuju labradora. Okotila je 9 štenaca, od kojih je 7 bilo živo. Dona ima mnogo mlijeka, štenci više ne sisaju, ali njoj se mlijeko nije nimalo povuklo. Kako da mlijeko nestane? Da li postoje tablete protiv stvaranje mlijeka ili nešto slično? Ena

O: Štenci počinju jesti gotovu hranu već sa 3 do 4 tjedana starosti i do starosti 7 do 8 tjedana u potpunosti jedu samo nju. Kada počnu jesti gotovu hranu za štence, oni još malo sišu i na taj način se njihovi želuci privikavaju na suhu ili konzerviranu hranu, a kuja polako počinje imati sve manje mlijeka dok ih ne odbije.

Ukoliko bi odjednom odbili mladunce, bez tog postepenog prijelaza, kuja bi dobila upalu mliječne žlijezde odnosno mastitis. Nagomilavanje mlijeka u mliječnoj žlijezdi predisponirajući je faktor za infekciju i oboljenje mliječne žlijezde. U mliječnoj žlijezdi epitel mlijekovodnih kanala alterira, sisni kanal se proširi i bakterije lakše prodiru u mliječnu žlijezdu. Osim toga, mlijeko se razgrađuje i mliječna kiselina oštećuje sluznicu mliječne žlijezde. To se zove stazni mastitis. Liječi se antibioticima sistemski, lokalno hladnim oblozima ili tvarima koje djeluju protuupalno, anestetički i antiseptički.

Da bi smanjili kujinu produkciju mlijeka, moramo je manje hraniti. Ako je kuja u dobroj kondiciji i dobrog zdravstvenog stanja, nakon graviditeta se preporuča jedan dan napraviti post i nakon toga polako početi sa manjim obrocima i postepeno ih povećavati do količine hrane propisane na njenu težinu. Smanjenjem hrane kuja će i manje piti i tako postupno zasušiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr