dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Vlasnik sam staford ženke, stare 2 god. Psa sam dobio prije par dana, izveo sam ga prvi dan s lopticom da se igra te mu je asfalt podero jastučiće na svim šapama, pri čemu se se pojavile otvorene rane što ga jako boli. Već treći dan izvodim je samo da obavi nuždu jer jako teško hoda. U mom naselju nema nema kvalitetnog veterinara pa sam ga ujutro odveo jednom koji ima. On mi je rekao da je riječ o gljivičnoj infekcij te da mažem sa Canesten masti... Šaljem vam u prilog par slika čisto da čujem vaše mišljene, te čime bi mogo ubrzati zarastanje rana?  Hvala unaprijed. Lijepi pozdrav, Marko

O: Mekuši imaju debeo, zaštitni sloj epitela koji je dobar izolator i znatno su manje osjetljive na vrućinu i hladnoću od drugih dijelova kože pasa. Dogodi se da su mekuši meke jer pas još nije hodao po tvrdoj podlozi, što može izazvati takve "oderotine" i oštećenje.

Za ubrzani oporavak mekuši mogu pomoći dodaci u prehrani.

CANINA Biotin Forte Tablete ili Prah za sjajnu dlaku pasa - dodatak prehrani za pse s 5.000 mcg biotina/tbl i vitaminima B kompleksa. Preporučaju se za sjajnu dlaku, zdravu kožu, čvrste kandže te najpovoljniju pigmentaciju (dlake, nosa i mekuši). Dobivene iz svježih morskih algi (ascophyllum) su visokovrijedan prirodni proizvod.  Zbog velikog udjela minerala, aminokiselina i mikro elemenata, posebno joda, cinka i karotenoida ovaj preparat pozitivno djeluje na metabolizam kože, učinkovito poboljšava pigmentaciju dlake, očiju, nosa i mekuši i poboljšava opće stanje organizma. Aminokiselina lizin pomaže kod optimalnog iskorištavanje hrane, a celuloza i manitol pomažu zdravu probavu. Visoka količina vitamina C, jača imunološki sistem, kondiciju i poboljšava opće stanje organizma.

Mogući uzroci koji izazivaju navedeno stanje su gljivične infekcije koje su uvijek popraćene jakim svrbežom pa pas grize šape. Zatim, javlja se i kod preosjetljvosti na neke sastojke iz hrane uglavnom također popraćeno svrbežom. Punjenost analnih vrećica također utječe na zdravlje mekuši, stoga kod pregleda kod veterinara svakako treba provjeriti njihovo stanje.

Savjetujem Vam da hranite psa kvalitetnom hranom za pse, a prema preporuci veterinara koristiti medicinsku hranu za pse koji imaju problema s kožom ili potpuno hipoalergenu hranu ako želite isključiti hranu kao uzrok. Od regularnih hrana birajte kvalitetniju hranu, po mogućnosti onu s ribom koja je bogata masnim kiselinama i tako povoljno djeluje na bolesnu kožu.

Ako su šape jako ranjave, možete kupiti i posebne zaštitne papučice (Karlie) koje se navuku na šape prilikom šetnje.

Da bi se sprovela detaljna dijagnostika možete zatražiti briseve i strugotinu kože sa šapa.

Potrebno je pažljivo procijeniti je li uz lokalnu primjenu potrebna i medikamentna terapija. Liječenje je potrebno provesti u skladu s utvrđenim uzrokom koji je izazvao nastalo stanje.

OZNAKE: