Povratak

Odgoda prvog kupanja štenca zbog cijepljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štenca koji je star 2 mjeseca primio je prvo cjepivo protiv štenećaka. Možemo li ga prvi puta okupati ili da pričekamo da primi i drugu injekciju? Ima li to uopće kakve veze jedno sa drugim?
Hvala na odgovoru.
S poštovanjem, Silvija

O: Prvo kupanje bolje je odgoditi za što kasnije jer prestavlja traumu za štenca. Oni imaju nestabilan imunološki sustav, koji je dodatno opterećen i cijepljenjem, došli su u novu sredinu, odvojeni od majke...

Preporučljivo je prvo kupanje obaviti nakon 3 mjeseca, kad prođe cijepljenje protiv bjesnoće.

Nastojte da kupanje prođe mirno i koliko je moguće što kraće jer po prvom kupanju će štence zavoljeti ili zamrziti kupanje. Najbolje da to obavite navečer. Koristite kadicu u koju ste stavili vodu i šampon. Najprije perite noge i stražnji dio tijela i zatim prema glavi. Budite pažljivi kako ne bi voda ušla u uši (možete oprezno staviti i vatene tampone u uši). Bitno je da budete mirni i nježni te da pazite na temparaturu vode.

Ispiranje obavite sa tušem, no ako se štene jako boji, odustanite i promjenite vodu u kadi. Na kraju kupanja ipak ponovo pokušajte s tušem. počevši od stražnjih dijelova tijela.

Korisne savjete o prvom kupanju i odabiru prikladnog šampona, što je vrlo važno, možete pročitati u tekstu kolegice Danijele Biban, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr