Povratak

Odjeća za pse kao zaštita od hladnoće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Samo kratko, kaputić ili ne? Imamo malecnog psa koji obožava snijeg. Uvjeravaju nas da mu je duga dlaka dovoljna kao zaštita od svih vremenskih prilika i neprilika. Ova 2-3 dana ja imam osjećaj da mu zna biti hladno. Ta duga dlaka pokupi snijeg, snijeg se otopi, da li mu bude hladno koži? Jana

O: Iako su im pragovi podnošenja temperaturnih oscilacija drukčiji, i ljudi i psi  imaju veoma slične manifestacije kada im je hladno - drhtanje, cvokotanje zubima,.... Organizam na taj način reagira, tj. ubrzava metabolizam da bi održao tjelesnu temperaturu.

Ta činjenica je vrlo važna jer predstavlja kriterij za ocjenu kada i koliko možete sa psom biti vani na niskim temperaturama.

Međutim, i među pasminama postoje velike oscilacije u odnosu prema hladnoći, odnosno njihovim mogućnostima da podnesu niže temperature. Tako, polarne pasmine pasa (kao što su aljaški malamut, haski, ...) su izrazito dobro prilagođeni savladavanju niskih temperatura. Naime, to im osigurava posebno prilagođena dlaka i poddlaka koje osiguravaju zadržavanje i održavanje optimalne tjelesne temperature i u uvjetima nepovoljnih vanjskih prilika.

Pseće krzno pruža dobru zaštitu od hladnoće, ali pošto se radi o maloj pasmini, hodanje po snijegu može predstavljati problem jer se dlaka brzo namoči te ukoliko pas za vrijeme šetnje nije fizički aktivan, može se pothladiti. 

U svakom slučaju, pratite znakove koje Vam ljubimac pokazuje te u skladu s njima odlučite se da li mu osigurati prikladnu odjeću (kabanica, kaputić,...) ili ne. Ako se i odlučite da ljubimac ovu zimu provede bez odjeće, pripazite na izlaske i duže boravke vani, na hladnoći. Naime, u uvjetima izrazito niskih temperatura nerijetko se savjetuju češći izlasci koji kraće traju te nemojte zaboraviti da ljubimca, nakon boravka vani, dobro posušite.

Također, obratite i pozornost na zaštitu mekuši od leda kako bi izbjegli ozljede i daljnje komplikacije. Više korisnih savjeta u vezi hladnoće i zaštite šapica pri niskim temperaturama možete saznati u odgovoru kolegice Ines Buljan, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr