Povratak

Održavanje i njega dlake - odabir prikladnog češlja, četke ili rukavice za češljanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mučim se sa češljanjem retrivera, osobito sada u ovo vrijeme (Spira i Marli su vani) pa vas molim da mi preporučite ispravnu četku. Unaprijed zahvalna, Marijeta


O: Nažalost, niste naveli jesu li psi duže ili kratke dlake.

 
Češljevi se dijele na obične četke, češljeve i 'pseće' rukavice. Češljevi mogu biti metalni ili plastični, a zubi moraju biti zaobljeni ili bojom zaštićenog vrha, kako  ne bi ozlijedili kožu i čupali dlaku.

Svim pasminama pasa potreban je češalj rjeđeg zuba, razmaka 2 mm. Psima finije  dlake i pasminama sklonim zamrsivanju  dlake i stvaranju čvorova potreban je gušći češalj.  Rjeđim češljem možemo razmrsiti čvorove i čuperke, posebno u vanjskom sloju dlake. Gušćim češljem raščešljava  se dublji sloj i odstrani se mrtva dlaka koja više nije dobro učvršćena.

Pritom ne smije se jako vući jer će psa boljeti, ako se stvara otpor potrebno je raditi na uklanjanju čvorića rjeđim češljem ili prstima. Dobar je i  češalj s rotirajućim zubcima koji otpetljava čvoriće dlake, a da pri tom ne čupa i stvara neugodan osjećaj našim ljubimcima.

Četka je pribor koji se vrlo često korist u redovitom uređivanju i njezi dlake. Koristi se nakon češljanja češljem za završno uređivanje, naročito kod dugodlakih pasa te kod brzog uređivanja njegovanih  pasa nakon trčanja. Čekinje bi trebale biti dovoljno duge da kroz dlaku dosegnu  do kože. Kratke guste četke su dobre za kratkodlake pse.
 
Prilikom četkanja psa glatke dlake potrebno je slijediti kako ona leži i smjer njenog toka, počevši od glave i idući prema repu.

Ukoliko Vaš pas ima dugu dlaku, treba Vam četka dugih i rjeđih čekinja umetnutih na gumenu osnovu.
 
Rukavice i gumene četke pogodne su za kratkodlake pse jer one na principu elektriciteta privlače dlaku i tako je uklanjaju.
 
Kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. pisao je o Furminator četki ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr