Povratak

Odstranjivanje smole | Medicinski benzin i nuspojave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Pas nam je stao u smolu. Pročitavši vaše savjete, pokušali smo je ukloniti sa uljem. Nije išlo. Onda smo pokušali sa medicinskim benzinom. Sada pas ne stoji na toj nozi. Što se događa. Molim savjet i pomoć. Rajka

O: Medicinski benzin je visoko koncentrirani pročišćeni benzin za upotrebu u medicinske svrhe, a služi za čišćenje i odmaščivanje kože i masnih površina i čišćenje oko rana. On je sličnog sastava kao benzin samo je pročišćen od sumpora, olova i drugih otrovnih tvari. Može pomoći u odstranjivanju smole sa kože, međutim isto tako ima i štetne nuspojave koje se mogu razviti uslijed njegove primjene.

Lokalno benzin djeluje anestetski i može izazvati dermatitis odnosno upalu kože. Isto tako može dovesti do trovanja organizma gdje se kao simptomi javljaju vrtoglavica, ubrzani otkucaji srca, ubrzano disanje, napadaji i gubitak svijesti. Ukoliko izloženost potraje može dovesti i do kroničnog konjuktivitisa.

S obzirom da ste naveli da pas ne stoji na toj nozi postoji vrlo velika mogućnost (pogotovo ako benzin nije bio brzo skinut sa kože šamponom) da se razvio dermatitis. Savjetovala bih Vam da sa svojim psom posjetite Vašeg veterinara te da se napravi detaljni pregled pogođenog područja i po potrebi da se odredi terapija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr