zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa od 8 mjeseci (tata: labrador/njemački ovčar, mama: samojed) i jako je velik. Odlučili smo kupiti davilicu jer je dosta vukao dok smo šetali. Zanima me kako pravilno koristiti davilicu? Pročitala sam na forumima kako je davilica jako opasna ako se ne koristi pravilno (što je i logično). Naš veterinar nam nije dao neka prevelika upustva pa bih Vas zamolila da mi ukratko napišete kako pravilno rukovati njome kako ne bih naštetila svom psu. Unaprijed zahvaljuljem uz najljepše pozdrave, Anđelina

O: Davilica je naziv za vrstu ogrlice za pse koja je obično metalna, ali može biti načinjena i od najlonskog ili platnenog materijala. Najčešće služi za ispravljanje nepoželjnog ponašanja kod pasa. Na krajevima ogrlice je po jedan obruč kroz koji se provlači ogrlica. Nakon stavljanja davilice na psa, preko glave, za onaj slobodan obruč ogrlice pričvrsti se vodilica pa, tako, prilikom šetnje, ako pas povlači dolazi do stezanja ogrlice oko vrata. Općenito je davilica sigurna za zdravlje ljubimca, ali nestručnim rukovanjem, odnosno najčešće neprimjerenim povlačenjem može doći do ozljeda vratne kralježnice, dušnika i vrata.

Kako bi se izbjegla mogućnost ozljeđivanja, preporuka je davilicu staviti nešto više na vratu, u razini donje čeljusti. Ovaj položaj davilice dovodi do podraživanja ovog osjetljivog područja pa uslijed potezanja psi osjećaju nelagodu te prestaju sa potezanjem. Svakako je uputno prilikom iskazivanja pozitivnog ponašanja ljubimca nagraditi maženjem, lijepom riječi ili poslasticom jer će takvo pozitivno nagrađivanje dati brze i uspješne rezultate u ispravljanju nepoželjnog ponašanja.

Ukoliko se libite koristiti davilicu u odgojnu svrhu radi potencijalnog rizika za zdravlje ljubimca, mogu Vam preporučiti korištenje i drugih odgojnih pomagala kao što je to brnjica Mastercontrol (Karlie) te oprsnica Gentledog (Karlie). Mastercontrol brnjica radi na slijedećem principu: pričvršćivanjem povodca na prsten ispod njuške, pas može koristiti znatno manje sile pa tako prilikom povlačenja, čak i kratkotrajni pritisak ima učinak slično kao i povlačenje brnjice rukom. Oprsnica Gentledog načinjena je tako da se pas u njoj osjeća godno a njezina izvedba omogućava brzo prestajanje navlačenja i potezanja povodca. Naime, trakice koje se provlače oko nogu i učvršćuju na ogrlicu, prilikom povlačenja stežu se oko pregiba prednjih nogu te čine hodanje nelagodnim.

U ispravljanju nepoželjnog ponašanja možete razmisliti i o školici za pse jer za školicu nikad nije kasno. Pozivam Vas u Pet centar u Heinzelovoj ulici u Zagrebu, nedjeljama od 10 do 14 sati na besplatan savjet stručnjaka iz škole za pse "Alpha dog team".

OZNAKE: