Povratak

Okot kuje i sumnja na zaostajanje posteljice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu labradora i ovo joj je prvi okot. Nakon što se okotila, sve je bilo u redu i nakon nekoliko sati u noći je izbacila vjerojatno posteljicu ili šta je ostalo i sad se još jednom to dogodilo tijekom dana. Ubrznao diše cijeli dan. Da li ona možda nije sve to izbacila? I ako je tako, da li to može sama ili mora dobiti onu injekciju za čišćenje?
Hvala, Davor

O: Rađanje traje od 1 do 6 sati, katkada i dulje, a novorođenčad izlazi u pauzama od nekoliko minuta do jednog sata.

Katkad se događa da štenad veoma brzo slijede jedno za drugim pa ometena novim trudovima majka ne uspijeva pregristi pupkovinu i osloboditi upravo rođeno štene od posteljice. Tada moramo pomoći prekinuti pupkovinu, ali ne sa škarama, već je gnječeći prekinuti čistim i opranim prstima, posteljicu svući, a štene položiti majci pred gubicu da ga obliže i zatim ga staviti pod sisu.

Posteljica ima isti broj kao i štenaca. To je važno jer morate biti sigurni da su sve posteljice izašle! Kuja obično pojede posteljicu, što je u redu jer se time potiče lučenje mlijeka. Ali ipak, ne morate inzistirati da kuja to jede ako ne želi, a ne mora ih pojesti niti primjerice 10, ako ima 10 štenaca. Postoji velika vjerojatnost da će dobiti proljev ako pojede sve posteljice, no to nije pravilo. Dovoljno bi bilo da pojede 4-6 posteljica.

Ponekad se dogodi da kuja porodi jedno ili dva šteneta pa napravi pauzu od nekoliko sati, neka vas to ne brine, ukoliko nema trudove. Ako ima stalne trudove (kontrakcije mišića), a ništa ne izlazi posjetite veterinara.

Kuji prvih 7 dana curi obilan iscjedak, tamno zelene i krvave boje. To se smanji do 10. dana, a onda se može zadržati sluzavi sukrvavi iscjedak, čak ponekad i do mjesec dana, ali u vrlo malim količinama. Iscjedak ne smije imati nikakav miris.
 
U kuja rijetko dolazi do zaostajanja posteljice, a dijagnosticira se vaginalnim pregledom, palpacijom trbušne stijenke i rengenom. Posteljica se laganim masažama može istisnuti van. Potrebno je da veterinar isključi mogućnost zaostajanja plodova.

Zaostajane posteljice popraćeno je promjenjenim općeg zdrastvenog stanja, povišenom temperaturom  (veća od 39 stupnjeva), poremećenim apetitom, životinja je apatična i bezvoljna.

Na osnovu Vaših informacija ne mogu procijeniti stvarno stanje pa Vam preporučujem da svakako posjetite veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr