Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malo štene, star je oko 3 mj. Opada mu jako dlaka na glavi (oko ušiju i vrata) također ima i ranice na dijelovima gdje je dlaka otpala. Nisam primjetila da mjesta na kojima nema dlake češe pa da bi zbog toga nastale ranice, ne krvare i brzo zarastaju. Molim Vas za savjet.
Ivana

O: Koža je najveći organ na tijelu, a njeno zdravlje se očituje i izgledom dlačnog pokrivača. Dlaka većine pasa se fiziološki izmjenjuje (linjanje) dva puta godišnje. Ukoliko dolazi do gubitka dlake samo na dijelu tijela, riječ je o alopeciji.

Prorijeđenje ili gubitak dlake na pojedinim dijelovima tijela mogu nastati kao posljedica mehaničke ozljede (trenje, češanje i sl.), autoimunih bolesti, hormonskih poremećaja, neizbalansirane prehrane ili kožnih bolesti.

Općenito, kožne infekcije mogu izazvati stvaranje manjih uzdignuća (papula) ili prištića (pustula). Pustule su ispunjene gnojem, a papule sadrže upalne stanice. Oštećenjem i pucanjem prištića nastaju erozije, a ako se prostiru i u dublje slojeve kože, nazivaju se ulceracije. Aknama se nazivaju samo oni upalni čvorići koji su vezani uz upalnu bolest žlijezda lojnica

Nerijetko se u štenadi mlađoj od 6 mjeseci javlja tzv. juvenilna piodermija. Predisponirajući faktori mogu biti pad imuniteta ili alergija. Ovo je kožna bolest izazvana bakterijama (piodermija), a najčešće nastaje nakon oštećenja površinskog sloja kože.

Liječenje piodermija mora se često provoditi kompleksno, tj. u obliku lokalnog i općeg liječenja. Za lokalno liječenje upala i infekcija na koži koriste se antibiotici u obliku kreme, gela ili masti. Kod težih slučajeva veterinar će propisati i opće, ciljano liječenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran.

OZNAKE: