Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete li mi reći da li krpelj moze zaraziti psa ako se nije primio, tj. počeo je 'kopati' da uđe u kožu, ali nije se napio krvi? Pprimjetila sam jednu noć da se pas tresao, kao čovjek kad ima groznicu, ali to je bilo samo tad, dosta spava (inače je uglavnom u kući pa svako malo zadrijema), ne znam kako da budem sigurna da li je u redu ili ne? Ili je jednostavno malo mirniji zbog vremena i sličnih utjecaja jer je bio već zaražen od krpelja, ali tad nije ni jeo, jedva je hodao i gotovo promijenio boju dlake, što sada nije slučaj. Hvala, Ana

O: Krpelji su grinje koje imaju četiri para nogu i tijelo sastavljeno od glave i trupa.

Krpelji se pričvrste na životinju pomoću "usnog aparata" i sišu krv, pritom izlučujući sa slinom i uzročnike raznih opasnih bolesti, kao što su piroplazmoza, borelioza, erlihioza i dr. Najveću aktivnost pokazuju u proljeće i jesen (kombinacija viših temperatura i povećane vlage).

Bolesti koje krpelji prenose psima imaju određeno vrijeme inkubacije, tj. vrijeme proteklo od ulaska mikroorganizma (bakterija ili virusa) u organizam do prvog pojavljivanja znakova bolest. Ono obično iznosi 1 - 3 dana. Prosječno, krpelji žive od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Smatra se da krpelji prvih 24 h sata šeću po psu, a onda se prihvate za kožu.

Kroz sljedećih nekoliko dana (s obzirom na pronalazak krpelja) svakako obratite pažnju na ponašanje Vašeg ljubimca. Ako pas ne jede, nije razigran kao obično, boja mokraće je promijenjena (tamno narančasta do crvena) i ima povišenu tjelesnu temperaturu (psima se temperatura mjeri rektalno i smatra se povišenom ako je iznad 38,5°C), obavezno se bez odlaganja obratite svom veterinaru.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da Vašeg psa ubuduće redovito tretirate nekim od preparata protiv krpelja, kako biste opasnost od istih sveli na najmanju moguću mjeru.

OZNAKE: