Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam zlatnog retrievera starog 6 mjeseci. Dobila sam ga sa 8 nedjelja starosti, do sada mu iz neznanja nisam ništa davala za čišćenje od parazita. U njegovom izmetu sam primjetila nešto sitno bijelo u obliku riže. Primjetila sam da često štuca i par puta je povratio žutu sluz. Jučer sam mu dala, po preporuci veterinara, tabletu "Tenivet", izmet mu je bio normalan i nisam primjetila ništa neobično. Pošto pas boravi često u kući i dosta se linja, bojim se da netko od ukućana nije pokupio kakvu bolest. Zanima me imam li razloga za zabrinutost pošto sam trebala obaviti čišćenje bar 2-3 puta do sada? Da li je kod svakog psa prisutan parazit ehinokok? Kakav je izmet kod psa ako je prisutan?

Napominjem da živim u malome mjestu gdje se ne može uraditi analiza izmeta. Molim vas da mi odgovorite na pitanje ako nije kod svakoga psa prisutan ehinokok, na koji se način pas zarazi?
Hvala, Blagica

O: O ehinokokozi je opširno pisala kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

Ono što je, i inače, najbitnije za nas ljude je redovito pranje ruku i higijena nakon kontakta, čak i s našim vrlo prisnim kućnim ljubimcima. A naročito sada kada ljubimac ima trakavicu.

Tenivet je preparat protv trakavica i ponavlja se nakon 2 do 3 tjedna.

Prema zakonu obavezna je dehelmintizacija pasa u cijeloj Hrvatskoj jednom godišnje protiv trakavice Echinococcus granulosus pripravkom koji sadrži prazikvantel (Pratel, Prazinon..).

U cilju sprječavanja oboljenja ljudi od trakavice Echinococcus granulosus, na područjima županija: Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske mora se obaviti trokratna dehelmintizacija pasa pripravkom koji sadrži prazikvantel.

Radi sprječavanja širenja jajašaca u okoliš obvezno je pse nakon tretiranja držati najmanje 48 sati u ograđenom prostoru ili na vezu, a njihove izmetine neškodljivo ukloniti.

Pravne i fizičke osobe, koje kolju stoku za javnu potrošnju, kao i posjednici stoke koji je kolju za vlastitu potrošnju, dužni su, radi spriječavanja širenja ehinokokoze, odbačene organe zaklane stoke učiniti neškodljivim preradom u kafilerijama ili prokuhavanjem, odnosno spaljivanjem.

Vaš je pas mogao, i može i dalje, u svakom trenu "pokupiti" jajašca od izmeta invadiranog psa. No, da se to dogodilo najvjerojatnije biste već prije primjetili.

Zato se preporuča dehelmintizacija izvan ove zakonske obveze barem 3 do 4 puta godišnje, a po potrebi i više.  Ukoliko sumnjate da se pas mogao invadirati, npr. ako je bio u kontaktu sa psom nepoznatog zdravsvenog statusa (lutalica) ili ste nabavili novog psa, obavezno treba dehelmintizirati i njega i Vašeg psa i, ono što je možda najbitnije, kada vidite da ima buhe obavezno dajte psu tabletu protiv unutarnjih parazita jer one prenose trakavicu. Najvažnije je da razmak između dva davanja ne bude manji od dva tjedna.

OZNAKE: