Povratak

Opasnost za zdravlje šteneta zbog invazije glistama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Štene je mješanac star 2 i pol mjeseca. Prije tjedan dana bili smo kod veterinara na prvom cijepljenju i dobio je pastu protiv glista, no on još uvijek ima gliste. Zvala sam veterinara i oni su rekli da je to normalno i da ne treba češće davati pastu, ali on je zadnjih par dana sav nikakav, neće jesti, na grlu mu se vidi stalno kao da ga tjera na povraćanje, na njuškici mu se čuje kao da otežano diše i ne znam što da sad napravim. Veterinar mi je rekao da to sve može biti od glista, ali ja nisam baš sigurna u to. Trenutno nisam u mogućnosti voditi ga po skupim pregledima pa me zanima mogu li mu ja kako pomoći i može li to stvarno biti od glista?
Jasna

O: Dehelmintizacija (čišćenje) štenadi od glista je važna za njihovo zdravlje te imunitet.

Preporučljivo je štene dehelmintizirati prije vakcinacije protiv virusnih bolesti zato jer invadirano štene neće imati dobar imuni odgovor na cjepivo.

Najveći gubici štenadi u leglu se obično javljaju oko 14 dana nakon okota i traju sve do trećeg tjedna života, a nastaju zbog napada glista. Štenad dobije gliste još kad je u majci, četiri dana prije poroda jer se tada gliste, koje su učahurene u majčinom mišićju, djelovanjem hormona iz te dobi graviditeta, aktiviraju i majčinom krvlju krenu kroz posteljicu u tkiva štenaca. Nakon dvadesetak dana gliste će doći u pluća šteneta, kad će se očitovati klinička slika bolesti. Kod težih invazija štenad ima napuhnut trbuh, može biti mršava, može se javiti proljev,krv u izmetu, upala kože, krzno može biti zamućeno, a također i štucanje može biti jedan od simptoma invazije crijevnim parazitima. To je doba kad štene navršava dva tjedna života.

Iz tog je razloga potrebno provoditi dehelmintizaciju štenadi već u dobi od dva do tri tjedna starosti s Banminth pastom za pse i čišćenje treba ponoviti još dva puta s razmakom od 10-14 dana. Do prve godine starosti, štene je potrebno čistiti svaka tri mjeseca.

Detaljnije o pasti protiv glista možete pročitati u ranije objavljenom odgovoru Banminth pasta.

Kad štene dobije pastu, djelatna tvar iz paste  paralizira gliste u crijevima te ih štene izbacuje peristaltikom kroz 2- 3 dana. Kao što je navedeno , preporuča se ponoviti tretman za 10 - 14 dana.

Invazija glistama može oslabiti mladi organizam šteneta, koje ionako nema razvijen imuni sustav. Navedeni simptomi - gubitak apetita, nujnost, povraćanje, otežano disanje mogu ukazivati na invaziju glistama, ali isto tako i na probavne i dišne smetnje koje su nastale posljedično. Gliste mogu biti uzrok pada imuniteta te sekundarnih infekcija bakterijama ili virusima.

Gubitak apetita može biti posljedica promjene hrane ili disbalansa u crijevima nakon davanja paste. Preporuča se nakon dehelmintizacije štenetu davati probiotike kako bi se razvila normalna mikroflora (korisne bakterije) u crijevima.

Teško gutanje i gubitak apetita može ukazivati na upalu ždrijela. Štenetu bi trebalo izmjeriti temperaturu (fiziološka temperatura kod šteneta je od 37,5 do 39,5°C), a ako je povišena, preporučljivo ga je odvesti kod veterinara na terapiju. Ono što Vi možete kod kuće je ponuditi mu kuhano meso s rižom, lagano ugrijano, vodu sobne temperature i kisele mliječne proizvode s probioticima (AB, LGG) sobne temperature.

Nadam se da će štene ubrzo ozdraviti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr