Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P:  U ponedjeljak, 24.09.07. moja kujica (zlatni retriver) bila je na operaciji crijeva zbog stranog tijela (čarapa) u njima. Kada su je otvorili, crijevo je bilo puknuto na jednom mjesto i na još dva mjesta su morali prerazati crijevo kako bi odstranili čarapu. Ponedjeljak, utorak i srijedu je bila na infuziji i davali smo joj samo mlaku vodu. Danas smo joj probali dati malo bistre pileće juhe, ali je liznula samo tri puta i gotovo. Ne želi jesti, jedino želi piti vodu. Jučer smo joj stavili 2 glicerinska čepića u guzu, danas jedan i danas smo joj još dali žlicu parafinskog ulja. Par sati nakon što smo joj dali čepić i ulje otišli smo u šetnju u nadi da će obaviti veliku nuždu, međutim samo je mokrila i na putu do doma je povračala žutu tekućinu u par navrata i u zadnjem naletu nešto smeđkasto.

Odmah smo nazvali veterinara i rekao je da joj dalje dajemo samo vodu. Molim Vas pomozite mi bilo kakvim dodatnim savjetom kako bih joj pomogla da se oporavi.
Hvala, Ines

O: Enterotomija je kirurški postupak kojim se, pod općom anestezijom, radi rez na stijenci crijeva (koja nije promijenjena - upaljena, nekrotična...), kako bi se iz njegovog lumena odstranilo strano tijelo.

Ukoliko je zahvaćeni dio crijeva promijenjen (npr. nekrotičan), mora se izvršiti resekcija crijeva. Ona označava kirurški postupak kojim se promijenjeni dio crijeva odstranjuje, a preostali nepromijenjeni krajevi se zašiju. U tom se slučaju treba isprati i trbušna šupljina, uz aplikaciju antibiotika, kako bi se spriječio peritonitis ili sepsa.

Nakon operacije, životinji se daje infuzija, za nadoknadu tekućine i elektrolita.

Životinju je potrebno zaštititi od sekundarnih infekcija aplikacijom antibiotika, koji se mogu aplicirati i direktno u trbušnu šupljinu, pogotovo u slučajevima resekcije crijeva.

Prognoza ovisi o brojnim faktorima - prvenstveno o općem stanju organizma prije operacije, o tome koliki je dio crijeva bio zahvaćen i je li došlo do pojave komplikacija nakon operacije.

Postoperativni tijek ponekad je rizičniji od same operacije.

Najčešće komplikacije su: pojava hernije u području reza; infekcija rane; pojačano krvarenje; jaka bol zbog koje životinja potpuno odbija hranu; začep; mučnina i povraćanje; krvava stolica; krvarenje iz rektuma...

Oporavak je uglavnom dugotrajan, a navikavanje životinje na normalnu ishranu treba biti postepeno. U prvih se nekoliko dana preporuča davati isključivo vodu, a nakon toga bistru, nemasnu juhu od mesa. Ponekad se preporuča napraviti mesnu iscrpinu - od usitnjenog sirovog mesa u hipertoničnoj otopini kuhinjske soli; odstavi se da stoji, a zatim se procijedi kroz gazu. Procijeđenu tekućinu (iscrpinu) daje se psu da je popije. Na taj način životinja više žeđa i sama ima potrebu piti, čime će nadoknaditi izgubljenu tekućinu.

Ukoliko životinja ne odreagira na tekućinu (ne povraća vodu ili juhu koju smo joj dali), može prijeći na mekšu, kašastu ishranu. Bitno je da pas ima više manjih obroka dnevno, kako se ne bi dodatno opteretio probavni sustav. Za tu bih Vam svrhu preporučila ''High calorie'' konzerve od Eukanube (pogodne su za ishranu brizgalicom); ''a/d'' Hill's ili ''Convalescence support'' od Royal canina.

Sve ove konzerve podmiruju kompletne energetske potrebe i sadrže visoku koncentraciju lakoprobavljivih esencijalnih hranjivih tvari, a indicirane su kod pasa u fazi oporavka (od bolesti ili operacija).

Osim konzervi, psu možete davati bijelo pileće meso bez kože, nasjeckano na što sitnije komadiće, u kombinaciji s nezačinjenom pilećom juhom (da sve bude kašasto).

Postepeno možete ukombinirati i nešto kuhane, sitno sjeckane mrkve, a kasnije rižu.

Tek kada pas prihvati ovaj oblik ishrane, bez da ispovraća ono što je pojeo, možete ga postepeno prebaciti na regularnu ishranu.

Znak da je životinja na najboljem putu da ozdravi predstavlja čujna peristaltika crijeva (uspostavi normalne peristaltike mogu pomoći lagane, kratke šetnje, bez velikih fizičkih napora), normalno uzimanje hrane i uredna defekacija.

OZNAKE: