natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam psa starog godinu dana, rotweillera, mužjaka. Prije oko 7 dana je ustanovljeno da ima krpelja, to je bilo popraćeno povećanjem i proljevom i nije htio uzimati hranu 6 dana. Počeo je sada jesti, ali je izgubio dosta na tjelesnoj težini pa me zanima postoji li neka hrana, vitamini ili slično da vrati svoju masu? Prije otprilike 6 mjeseci je prebolio trovanje facironom, bi li mu zbog toga prehrana trebala biti drugačije prilagođena? Inače se hrani Royal Canin Junior hrana. Hvala i lijepi pozdrav, Ivan

O: Pomoglo bi da ste naveli je li u Vašeg psa ustanovljena piroplazmoza? Ili je možda bila samo koincidencija nalaza krpelja na psu u isto vrijeme kada su se pojavili simptomi oboljenja? Naime, opisani simptomi su vrlo općeniti i mogu biti posljedica mnogih bolesti. S obzirom na to da se kod piroplazmoze kao komplikacija može javiti oštećenja organa (bubreg, jetra) nestručno bi bilo sa moje strane preporučiti hranu s visokim udjelom proteina za obnavljanje mišićnog tkiva pošto je takva hrana kontraindicirana u slučaju teškog oštećenja bubrega, kao i jetre jer je tada smanjena njena detoksikacijska uloga.

No, ukoliko to nije slučaj, dakle ako pas nema ozbiljnijih oštećenja vitalnih organa tada naravno možete nastaviti koristiti Royal Canin kao potpunu hranu za vašeg ljubimca. Royal Canin je superpremium hrana i sadrži oko 30% proteina, 15% masti. Možete mu neko vrijeme dodavati u dnevne obroke i malu količinu čistih proteina u vidu kuhanog pilećeg mesa ili možete kod nas kupiti Barf, tj. sirovo smrznuto meso koje osigurava psima proteine peradi, janjetine ili govedine. Proteini su ključni u izgradnji mišića, a meso piletine ili govedine su izvrstan izvor istih. Kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., pisala je više o Barf hrani u svom odgovoru BARF.

Nadalje, omega masne (omega 3 i omega 6) kiseline kao i antioksidansi pomažu izgradnji mišićne mase tako što umanjuju oštećenje mišićnih vlakana zbog svog protuupalnog djelovanja. U našim dućanima dostupna je široka ponuda proizvoda koji sadrže navedene komponente. Za Vašeg psa konkretno preporučila bih VMP tablete koje sadrže uravnoteženu kombinaciju i količinu vitamina, minerala i lakoprobavljivih proteina. Ovaj pripravak je posebno namjenjen kao dodatak uobičajenoj prehrani za mlade životinje nakon preboljenjih bolesti  i kod očekivanog stresa.

Nikako ne zanemarite tjelesnu aktivnost (naravno, kada se Vaš ljubimac u potpunosti oporavi) koja je osnova u izgradnji i održavanju mišićne mase kao i zdravlja čitavog organizma. Posebno je dobro i izuzetno učinkovito plivanje jer, osim što učvršćuje mišiće, istodobno rasterećuje zglobove tako da je plivanje idealna vježba za Vašeg ljubimca obzirom da se radi o velikoj pasmini psa.

Spomenuli ste da je pas bio otrovan antikoagulansima koji su također napravili štete u organizmu. Međutim, pas je mlad, a kako se mladi organizam brže oporavlja i otporniji je na bolesti tako pretpostavljam da Vaš rotvajler neće imati nekih trajnih posljedica od ova dva inzulta. Dobro bi bilo nakon potpunog oporavka životinje napraviti jedan kontrolni opći veterinarski pregled s kompletnom krvnom slikom kao i biokemijskim parametrima krvi kako bi se dobilo uvid opće stanje i funkcioniranje organizma Vašeg ljubimca.

OZNAKE: