dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: U petak sam odvela svog 14 mjeseci starog labradora na kastraciju. On je uredno urinirao i jede bez problema te nisam uočila neke velike promjene u ponašanju, ali on još uvijek nije obavio veliku nuždu.  Držim se prijedloga veterinara i hranim ga kuhanom piletinom i tijestom. Zanima me da li je ovo uobičajena pojava ili da li se moram brinuti oko nečega?  On je prvu noć, dok nije imao ovratnik, skinuo flaster i gazu što mu je veterinar stavio i sada svaki put kad ide van nekako se uspije uprljati. Ja dosta pazim, ali me zanima mogu li mu ranu nečim očistiti ako se zaprlja ili ako primijetim da s njom nešto nije u redu? Zahvaljujem. Željka

O: Kastracija je zahvat kojim se uklanjaju spolne žlijezde - testisi. Operacija se izvodi u općoj anesteziji. Nakon brijanja dlake s operacionog polja te provođenja antisepse, prereže se koža između ingvinalnog kanala i skrotuma. Testisi se potisnu van iz skrotuma i podvezuju resorptivnim koncem te uklanjaju. Kastracione rane se ne šiju, kako bi se iscjedio sav eksudat. Kastraciona rana zarasta per sekundam i defekt se ispunjava granulacionim tkivom iznutra prema van.

Nakon samog operativna zahvata, potrebno bi bilo osigurati ljubimcu mirovanje i higijenske uvjete držanja. Mirovanjem se može osigurati nesmetano cijeljenje rane, a higijenskim uvjetima prevenirati pojavu komplikacija (npr. sekundarne bakterijske infekcije,...).

Također, savjetuje se primjena i tzv. elizabetanskog ovratnika - čija je funkcija da spriječi ljubimca da liže i grize operaciono područje. Na takav način je moguće maksimalno reducirati moguće komplikacije samog zahvata te svesti sam tijek oporavka na najkraću moguću mjeru. U slučaju da i dođe do prljanja područja oko ili same rane, moguće je iste tretirati antiseptikom (npr. Cothivet od Vetoquinola - preparat koji pospješuje zaraštavanje rane, a istodobno svojim eteričnim mirisom odbija životinju da ju liže) ili antibiotskim (npr. Tardocyclin).

Ponekad se, kao posljedica samog zahvata, može pojaviti i otežano defeciranje. Naime, na otežano defeciranje poslje operativna zahvata mogu utjecati anestezija, lijekovi, ne uzimanje hrane prije operativnog zahvata, nedostatna ili smanjena aktivnost, vrijeme oporavka, zbog boli ili stvaranja osjećaja neugode,...

Što se tiče terapije, postoji više načina rješavanja opstipacije. Životinju je potrebno rehidrirati. Kod blažih opstipacija, davanjem laksativa pomaže se izbacivanje sadržaja iz crijeva. Laksativ navlači vodu u debelo crijevo i pomaže omekšavanje sadržaja i potiče peristaltiku crijeva. Važno je napomenuti da se prije davanja laksativa treba obavezno konzultirati s veterinarom jer se mora utvrditi da li se zaista radi o začepu ili je u pitanju neko drugo stanje koje može otežavati defekaciju. Fekalna impaktacija je pojava kada se u kolonu formira velika masa suhe tvrde stolice, najčešćem kao posljedica kronične opstipacije. Takva masa uopće ne može izići van iz crijeva. Kod fekalne impaktacije se u terapiji osim rehidracije, koriste i laksativi i klizme.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite svojem veterinaru (koji je i operirao ljubimca) i da ga izvijestite o cijeloj situaciji oko svojeg ljubimca. Naime, Vaš veterinar je u mogućnosti u skladu s povijesti bolesti, samim zahvatom kao i trenutnom kliničkom slikom, odrediti što je najprikladnije za njega te Vam odgovoriti na sva pitanja oko održavanja i postizanja zdravlja kao i kvalitete života ljubimca.

OZNAKE: